SAD u Rumunjskoj rasporedilo je udarne dronove i dodatne vojnike (Video)

Udarna bespilotna letjelica (dron) MQ-9 Reaper američkog ratnog zrakoplovstva smješten je u zračnoj bazi u rumunjskom gradu Campia Turzii, izvijestilo je Zapovjedništvo američkog ratnog zrakoplovstva u Europi i Africi.

“Američko ratno zrakoplovstvo rasporedilo je zrakoplove MQ-9 Reaper i oko 90 pripadnika zrakoplovstva u 71. zrakoplovnoj bazi u Campia Turzii, Rumunjska, radi provođenja prikupljanja obavještajnih podataka, nadzora i izviđanja kao podrška NATO operacijama “, navodi se u priopćenju. Objavljenom na službenoj web stranici zapovjedništva.

Bespilotne letjelice i vojno osoblje raspoređuju se “dugo vrijeme”, koje nije precizirano.

Prema generalu Jeffreyju Harrigianu, zapovjedniku američkog ratnog zrakoplovstva za Europu i Afriku, raspoređivanje bespilotnih letjelica na ovom strateškom mjestu “uvjerava saveznike i partnere”, ali također “jasno daje do znanja protivnicima” da se “može odgovoriti na bilo koju prijetnju u njenom začetku”.

Vojska je istaknula da je raspoređivanje bespilotnih letjelica i vojnog osoblja dogovoreno s rumunjskim vlastima, i da to govori o “predanosti” Sjedinjenih Država sigurnosti i stabilnosti u Europi, kao i da je usmjereno  jačanju odnosa između NATO saveznika “i ostalih europskih partnera”.

MQ-9 Reaper proizvodi američka tvrtka General Atomics. Opremljen je turbopropelerskim motorom, brzina mu je preko 400 kilometara na sat, a može dosegnuti visinu do 13 tisuća metara. Maksimalno trajanje leta je 24 sata.





 

 





 

Komentari

komentar

You may also like