SAD u Saudijskoj Arabiji traže „pričuvne“ vojne baze za slučaj rata s Iranom

Američka vojska razmatra stvaranje pričuvnih baza u Saudijskoj Arabiji, tako da njihove postrojbe, tamo smještene, ne bi postale “očite mete” u slučaju izravnog sukoba s Iranom, izjavio je sinoć zapovjednik američkog Središnjeg zapovjedništva (CENTCOM – odgovoran za područje šireg Bliskog istoka) general Kenneth Mackenzie uoči inspekcijskog posjeta u arapske zemlje Perzijskog zaljeva (info: FP).

“Ne tražimo mjesta za nove baze. …. Ono što bismo željeli učiniti, bez zatvaranja sadašnjih baza, jest imati mogućnost prelaska u druge baze u slučaju djelovanja u razdoblju visokog rizika”, kazao je američki general.

Izjavio je kako će “svaki razboriti vojni planer to će htjeti učiniti kako bi povećao svoju fleksibilnost, tako da ga neprijatelj teže napada”.

Podsjećamo: 27. siječnja objavili smo da su predstavnici američkog Središnjeg zapovjedništva izjavili kako su u saudijskoj luci Yanbu već proveli “probni rad”, uključujući istovar i otpremu tereta iz jednog od vojnih objekata u regiji. Primjećuje se da američka vojska također pregledava zračnu bazu King Faisal u Tabuku i zračnu bazu King Fahd u Taifu u najvećoj arapskoj monarhiji Perzijskog zaljeva. Wall Street Journal i Defense News objavili su plan Pentagona, čiji su dužnosnici to opisali kao “tekući posao započet prije godinu dana”.

Satnik američke vojske i glasnogovornik CENTCOM-a Bill Urban, za Associated Press je izjavio slijedeće: „To su razumne mjere vojnog planiranja koje omogućuju privremeni ili uvjetni pristup objektima u slučaju nepredviđenih okolnosti i ni na koji način nisu provokativne. Oni također ne predstavljaju širenje američke prisutnosti u regiji općenito ili u Kraljevstvu Saudijskoj Arabiji posebno.”

 





SAD vraćaju vojsku u Saudijsku Arabiju

 





 

 

Komentari

komentar

You may also like