SAD: U Ukrajini je pronađeno streljivo kineske proizvodnje

Sjedinjene Države potvrdile su da je streljivo kineske proizvodnje korišteno na ratištima u Ukrajini i sumnjaju da su ih ispalile ruske snage, rekli su američki vladini izvori za najpoznatiju japansku agenciju Kyodo News. Vlada je utvrdila da je streljivo pronađeno u Ukrajini proizvedeno u Kini nakon analize njegovog sastava i drugih čimbenika, rekli su izvori. Sjedinjene Države obavijestile su neke od svojih partnera o pronalasku.

No, ostaje nejasno je li streljivo isporučila sama Kina, rekli su vladini izvori, dodajući da je Washington spreman poduzeti mjere ako se potvrdi da je Peking poslao pošiljke.

Dužnosnici su nedavno rekli da Washington posjeduje obavještajne podatke koji pokazuju da Peking razmatra slanje oružja i streljiva Rusiji. “To je nešto oko čega smo budni i nastavljamo pažljivo promatrati”, rekao je američki dužnosnik State Departmenta. 

Potvrda je stigla dok kineski predsjednik Xi Jinping planira otputovati u Moskvu u trodnevni državni posjet od ponedjeljka. U svom prvom putovanju u Rusiju od početka invazije na Ukrajinu u veljači prošle godine, očekuje se da će Xi ponovno potvrditi svoje bliske veze s ruskim predsjednikom.

Međutim, nisu otkrili kakvo je streljivo pronađeno. Kako rat u Ukrajini ulazi u drugu godinu, potvrda bi mogla dodatno potaknuti napetosti između Sjedinjenih Država i Kine. Biden je ranije ovog tjedna rekao da očekuje da će uskoro razgovarati sa Xijem, ne navodeći detalje. Kina, s druge strane, opetovano je zanijekala bilo kakvu namjeru opskrbe Rusije oružjem.

Dok se borbe u istočnoj Ukrajini intenziviraju, osnivač privatne vojne tvrtke Wagner, Jevgenij Prigožin, prošlog je mjeseca optužio rusku vojsku i Ministarstvo obrane da ne osiguravaju dovoljno streljiva za borce.

Američki medij Politico izvijestio je ovaj tjedan da su kineske tvrtke poslale ruskim entitetima 1000 jurišnih pušaka, dijelove za bespilotne letjelice i drugu opremu s potencijalnom vojnom upotrebom. Carinski podaci pokazuju da su pošiljke obavljene između lipnja i prosinca prošle godine, navodi Politico. Rečeno je da podaci ne pokazuju specifično jesu li predmeti poslani Rusiji kako bi pomogli ruskoj vojsci u Ukrajini. 

Komentari

komentar

You may also like