SAD ubrzano isporučuje MANPADS u Ukrajinu bez obzira na rizike

SAD i NATO ubrzano isporučuju oružje u Ukrajinu, uključujući i vrlo senzitivnu opremu poput prijenosne protuzračne obrane, tzv. MANPADS, koja se koristi za rušenje zrakoplova, procijenivši da iako postoji rizik da bi nešto od toga moglo pasti u ‘krive ruke’, on je sada vrijedan preuzimanja.

Isporuke oružja Zapada, od kojih se jedna očekuje u nadolazećim satima, ključna je da se Ukrajinci mogu odupirati nadirućim ruskim snagama mnogo učinkovitije i snažnije nego što su američki obavještajci očekivali.

No, slanje tolike količine naoružanja u područje najvećeg sukoba u Europi još od Drugog svjetskog rata nosi i rizik da bi nešto od toga moglo pasti i u krive ruke. Tu mogućnost Zapad je razmatrao.

“Iskreno, vjerujemo da je to sada rizik koji vrijedi preuzeti, jer Ukrajinci se vješto bore s tim naoružanjem koje imaju na raspolaganju te ga koriste vrlo kreativno”, izjavio je jedan američki vojni dužnosnik, koji je htio ostati anoniman.

Prijenosni raketni sustavi poput Stinger protuzrakoplovnih raketa, koji su jedna vrsta MANPADS-a, mogu pomoći u dobivanju rata, no u prošlosti su također znali biti izgubljeni, prodani ili pronađeniu arsenalima ekstremističkih skupina.

Primjerice, na stotine Stingera koje je SAD isporučio smatrali su se ključnima u pomaganju mudžahedinima da istjeraju sovjetsku vojsku iz Afganistana u konfkliktu koji je trajao 1980-ih i 1990-ih.





No, nakon toga SAD je godinama pokušavao vratiti natrag neiskorištene MANPADS-ove iz te zemlje, kao i iz drugih zona konflikata u svijetu.

U istraživanju koje je financirao Pentagon 2019. godine, Rand korporacija je procjenila da je više od 60 civilnih letjelica bilo pogođeno MANPADD-ovima od 1970-ih, što je uzrokovalo smrt više od 1.000 civila. Od 2019. godine, 57 nedržavnih naoružanih skupina potvrdilo je da posjeduje MANPADS-ove ili se sumnja da ih imaju.

Rusija je “na daleko i na široko najveći pojedinačni izvoznik MANPADS-a”, tvrdi Rand korporacija, s više od 10.000 sustava prodanih između 2010. i 2018. raznim zemljama, među kojima Iraku, Venezueli, Kazahstanu, Kataru i Libiji.





SAD i NATO nisu objavili koliko je MANPADS-ova transferirano u Ukrajinu od početka ruske invazije, koja traje treći tjedan zaredom.

Zasad Rusija nije gađala konvoje naoružanja Zapada, koji se kreću prema Ukrajini, a jedan viši američki vojni dužnosnik kaže da SAD nije vidio da je išta od zapadnjačkog naoružanja palo u ruske ruke. No, to se može promijeniti.

Na sastanku ruskog vijeća za sigurnost u petak, ruski ministar obrane Sergej Šojgu govorio je o potencijalnim budućim zapljenama zapadnjačkog protutenkovskog naoružanja Javelin i Stinger. Kazao je da bi to onda trebalo dati snagama koje Rusija podupire u regiji Donbasa u istočnoj Ukrajini.

Ruski predsjednik Vladimir Putin javno je podržao tu ideju.

Komentari

komentar

You may also like