SAD: uhićena dvojica zbog planiranja bombaškog napada na sjedište Demokratske stranke

Ian Benjamin Rogers (45) i Jarrod Copeland (37) uhićeni su zbog planiranja bombaškog napada na sjedište Demokratske stranke u Sacramentu u Kaliforniji. Ministarstvo pravosuđa optužuje ih da su planirali seriju napada na institucije vezane uz Demokratsku stranku kao i da su pokušali dobiti podršku od jedne “protusistemske militantne grupe”.

Prvi bi bio napad na sjedište u Sacramentu, a nadali su se da će napadima započeti pokret. Policija je zaplijenila računala u njihovim domovima, a u prepisci su bile poruke: “Jako želim uništiti zgradu demokrata” i “Planiraj napad”. Njihovo navodno planiranje je počelo kao reakcija na Trumpov gubitak izbora za koje je tada tvrdio da “nisu pošteni”.

U domu Rogersa policija je pronašla oko 50 komada pušaka i pištolja, puno streljiva i 5 malenih improviziranih bombi. Njega, osim planiranja napada, optužuju i za ilegalno posjedovanje oružja, dok Copelanda dodatno optužuju za uništavanje dokaza. Rogers bi maksimalno mogao dobiti 30 godina zatvora, dok bi Copeland mogao provesti 40 godina iza rešetaka.

Iz Demokratske stranke su rekli da im je “laknulo jer je plan bio neuspješan”, ali da pokušaj “ukazuje na širi problem nasilnog ekstremizma u današnjem političkom diskursu.”

Čak i ako ova dvojica ne bi zaista digli u zrak zgradu, mogu poslužiti kao upozorenje da se s ovim temama ne valja šaliti ni u privatnoj komunikaciji u državi gdje su političari u sve većem strahu od nasilja s obje strane ideološki polariziranog društva.

 





Komentari

komentar

You may also like