SAD umiruju Izrael: vaša vojna nadmoć i dalje će ostati na snazi

Iz ovog se slučaja jasno ogleda sva krhkost izraelsko-arapskih odnosa i međusobno tinjajuće ili otvoreno  nepovjerenje Izraela prema arapskim zemljama, u koje itekako ulazi i Saudijska Arabija. Izrael se, jednostavno, boji jačanja vojne moći ključnih arapskih zemalja s obzirom na međusobne opterećujuće povijesne okolnosti povezane s ustrojem suvremene izraelske države i desetljećima nerješenim palestinskim pitanjem

Izraelski medij The Times of Israel, u srijedu, 23. rujna, piše, kako je američki ministar obrane Mark Esper tijekom sinoćnjih pregovora uvjerio svog izraelskog kolegu Bennyia Gantza u američku odlučnost za očuvanje izraelske vojne nadmoći na Bliskom istoku. Pregovori dvojice vojnih ministara održani su u Washingtonu zbog pripreme velikog oružanog posla između SAD-a i UAE nakon što je ta zemlja prošli tjedan s Izraelom i službeno potpisala sporazum o normalizaciji odnosa. Taj se veliki posao odnosi na planiranu američku prodaju Emiratima najnovijih višenamjenskih lovačkih zrakoplova 5. generacije F-35, kakve na Bliskom istoku trenutačno ima samo Izrael.

Benny Gantz, budući izraelski premijer, koji će sadašnjeg premijera Benjamina Netanjahua, sukladno koalicijskom sporazumu o rotaciji zamijeniti u  studenom 2021. godine, sastao se s američkim vojnim vrhom tjedan dana nakon što je u Washingtonu, u nazočnosti predsjednika Donalda Trumpa, Izrael potpisao dva sporazuma o normalizaciji odnosa – s UAE i Bahreinom. To su, nakon Egipta i Jordana, prve dvije arapske i većinski muslimanske zemlje koje su s židovskom državom sklopile mirovni sporazum. Emiratska prijestolnica Abu Dhabi već je ranije izvijestila kako im sporazum s Izraelom omogućuje pristup najsuvremenijim ofanzivnim sustavima američke proizvodnje.

Prema navodima Pentagona, tijekom sinoćnjih razgovora Mark Esper je izjavio slijedeće: „Obrambeni odnosi između SAD-a i Izraela nikada nisu bili tako čvrsti. Namjeravamo ih očuvati takvima i ubuduće. Kamen temeljac naših odnosa u obrambenoj sferi je očuvanje kvalitativne vojne dominacije Izraela u regiji“.

Napominjemo: iz ovog se slučaja najbolje i vidi sva krhkost izraelsko-arapskih odnosa i međusobno tinjajuće ili otvoreno nepovjerenje Izraela prema arapskim zemljama. To se, osim UAE, još više ogleda i po pitanju Saudijske Arabije, koja je formalna najveća zaštitnica palestinskih interesa ali i zemlja koja nastoji biti predvodnica ukupnog islamskog svijeta. Izrael se, jednostavno rečeno, boji jačanja vojne moći ključnih arapskih zemalja zbog međusobno opterećujuće povijesti, prije svega povezane sa svim dubiozama oko ustroja suvremene izraelske države.

Više o ovoj temi pročitajte u komentaru našeg urednika Zorana Metera na poveznici ispod teksta.





Z. Meter: Završava li “medeni mjesec” Izraela i UAE i prije nego je počeo?

 





Komentari

komentar

You may also like