SAD uporabile suzavac protiv migranata na granici s Meksikom

Američke pogranične snage s Meksikom su u srijedu, 2. siječnja, primijenile suzavac kako bi spriječile ilegalan prelazak grupe migranata na američki teritorij.

Incident se dogodio u zoni meksičkog grada Tijuana. Jedan migrant podignuo je bačen suzavac i bacio ga natrag na američki teritorij. Američka strana je izjavila kako su migranti na granične snage bacali i razlilčite predmete.

Tijuana je postala središte napetosti unutar američkih struktura vlasti vezano uz spor oko migracijske politike predsjednika SAD-a Donalda Trumpa. Sporovi su se pojačali nakon nedavne pogibije dvoje djece migranata koji su se nalazili u američkom pritvoru i doveli su do paralize rada savezne vlade glede Trumpovih zahtjeva prema Kongresu za dodjelu 5 milijardi dolara, potrebnih za izgradnju zida na granici s Meksikom.

Meksička je vlada danas najavila istragu u svezi američke uporabe suzavca i izjavila kako „žali zbog događaja“ na granici sa SAD-om.

Podsjećamo: na večer 31. prosinca, više od 150  migranata iz Srednje Amerike došlo je u pograničnu zonu između dviju država u blizini Tijuane. Migranti su očekivali da će sigurnosne mjere biti smanjene u svezi s novogodišnjim praznicima. Međutim, nakon pola noći s američke je strane bačen suzavac kada su se pojedini migranti spremali popeti na graničnu barijeru. U vrijeme drugog pokušaja proboja migranti su kroz pukotine u ogradi počeli prebacivati djecu na suprotnu stranu granice.

Američko Ministarstvo unutarnje sigurnosti ove je događaje nazvalo agresijom rulje i dodalo da su migranti na američke graničare bacali različite predmete, što je rezultiralo primjenom „minimalne sile za samoobranu“. Također je kazano da Kongres mora u cijelosti isfinancirati izgradnju zida na granici.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like