Washington upozorava da bi mogli zabraniti izvoz čipova u Rusiju

U telefonskom pozivu prošlog petka, dužnosnici Vijeća za nacionalnu sigurnost (NSC) Bijele kuće Peter Harrell i Tarun Chhabra navodno su rekli predstavnicima Udruženja poluvodičke industrije (SIA) da se pripreme za hitne akcije u sektoru čipova ako Rusija napadne Ukrajinu.

Nakon telefonskog poziva, direktor SIA-e napisao je u e-mailu odboru koji je vidio Reuters da “[američka] administracija aktivno razmatra sve opcije”, uključujući potencijalno blokiranje ruskog pristupa globalnim elektroničkim zalihama. “NSC je grubim i oštrim riječima prenio ozbiljnost situacije s kojom se trenutno bore u Ukrajini, ističući da je ovo izvanredna situacija i potencijalno najgora prekogranična invazija koja bi se mogla dogoditi od Drugog svjetskog rata”, navodno je stajalo u poruci.

Prema e-mailu, raspon potencijalnih mjera mogao bi uključivati ​​široke financijske sankcije i izvozna ograničenja poput onih koje su trenutno na snazi ​​za Iran i Sjevernu Koreju, kao i za kineski telekomunikacijski div Huawei. Prema takozvanom Pravilu o izravnom stranom proizvodu, SAD može spriječiti  države ili tvrtke da prime čipove, računala i druge elektroničke opreme proizvedene bilo gdje u svijetu ako su proizvedene pomoću američke tehnologije. Ista sudbina sada bi mogla čekati ruske tehnološke tvrtke.

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki odbila je potvrditi ili opovrgnuti tu mogućnost, ali je rekla da je Washington “veoma jasan da, ako Rusija napadne Ukrajinu, Sjedinjene Države razmatraju niz opcija sa saveznicima i partnerima da učine ozbiljnu štetu za rusko gospodarstvo”. SIA, agencija za čipove, je navodno u utorak imala konferencijski poziv sa svojim članovima kako bi razgovarali o potencijalnim sankcijama koje im je iznijelo NSC. Službenik za vladine poslove SIA-e Jimmy Goodrich rekao je za Reuters da bi predložene mjere kontrole izvoza mogle industriju dovesti “u nepoznate vode”. “Još uvijek pokušavamo procijeniti kakav bi mogao biti učinak mjere na globalne opskrbne lance”, rekao je Goodrich.

Komentari

komentar





You may also like