SAD upozorile EU, Njemačku, Francusku i V. Britaniju na rast eskalacije u Donbasu

Sjedinjene Države su diplomatskim kanalima upozorile EU, Njemačku, Francusku i Veliku Britaniju na prijetnju eskalacije sukoba u Donbasu, izvijestio je 6. studenog njemački medij Süddeutsche Zeitung

Navodi se kako su SAD krajem prošlog tjedna o tome izvijestile Europsku službu za vanjske poslove i ministarstva vanjskih poslova Njemačke, Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva. Američka je strana ukazala na visoku koncentraciju ruskih vojnika u blizini granice s Ukrajinom i s tim povezan potencijal za pogoršanje situacije.

Prema njemačkom mediju, Sjedinjene Države podijelile su s partnerima svoje informacije o kretanju ruskih snaga. Ujedno, tijekom prošlotjednog summita G20 u Rimu, od još samo tehničke njemačke kancelarke Angele Merkel američki predsjednik Joe Biden zatražio je njemačko jačanje pritiska na Rusiju korištenjem plinovoda Sjeverni tok 2. SAD očekuje da će sadašnja vlada ili buduća njemačka koalicija djelovati prema Federalnoj energetskoj agenciji na način da će taj regulator zaustaviti ili barem revidirati postupak certifikacije plinovoda koji je u tijeku.

Njemački medij napominje da je Ured savezne kancelarke nezadovoljan postupcima Rusije u situaciji oko Ukrajine.

“Ponašanje u Moskvi testira strpljenje (Berlina), objavio je Süddeutsche Zeitung pozivajući se na svoje izvore.

Ovoj vijesti slobodno možemo dodati slijedeće:





Nakon ovoga jasniji su i razlozi nedavnog jačanja vojnih aktivnosti u Donbasu od strane vlade u Kijevu uz korištenje turskih dronova, koji jednostavno primoravaju Moskvu na protureakciju. Ona nikada neće dozvoliti rješenje problema pobunjenih proruskih samoproglašenih republika silom, što je Putin otvoreno kazao. Ne samo zbog oko 400 tisuća osoba koje su u njima u međuvremenu polučile rusko državljanstvo, već i zbog geopolitičkih razloga.

Scenarij kontroliranog jačanja napetosti s Rusijom (Kijevom po tom pitanju definitivno upravlja Washington) idealna je prilika za Washington i njegove (ne samo energetske) interese. Koliki su u tome stvarni interesi Ukrajine i Njemačke prosudite sami.

Komentari

komentar





You may also like