SAD upozorile Rijad na napade krstarećim raketama i dronovima iz Jemena

Saudijska Arabija nikako nije u stanju privesti kraju svoju, sada već 6-godišnju vojnu operaciju u susjednom Jemenu koju provodi u koaliciji, prije svega s UAE. O tome svjedoči i slijedeća vijest:

Nakon što su jemenski šijitski pobunjenici iz organizacije Ansar Allah (poznatiji i kao huti) od rujna intenzivirali raketne napade na Saudijsku Arabiju, Sjedinjene Države upozorile su najveću arapsku monarhiju na nove velike napade huta na glavni grad Rijad s pomoću bespilotnih letjelica (dronova) i krstarećih raketa. Priopćenje je stiglo nakon što je koalicija predvođena Saudijskom Arabijom priopćila o uništenju 6 dronova koje su huti poslali u smjeru Rijada, kao i 3 balističke rakete lansirane u smjeru gradova na jugu te zemlje. To je u četvrtak, 29. listopada, priopćila televizija Al-Arabiya.

Napadi se intenziviraju zbog jačanja vojnih djelovanja u Jemenu, gdje huti nastoje uspostaviti nadzor nad bogatom naftnom regijom Marib, koja je posljednje uporište od UN-a priznate vlade premijera Mansura Hadija, i kojeg podupire Rijad. Njegove su snage u građanskom ratu u Jemenu 2014. g. bile potučene od strane šijtskih pobunjenika, koji su ovladali velikim dijelom zemlje, uključno i glavnim gradom Sanom i najvećom lukom Adenom, dok je sam premijer prebjegao u Rijad.

Neovisno o tome što saudijska koalicija svoju vojnu kampanju u Jemenu, koja traje od ožujka 2015.g., u glavnini provodi uporabom zračnih snaga tj. bombardiranjem i raketiranjem uporišta huta u kojima najviše stradava civilno stanovništvo te najsiromašnije zemlje svijeta, kao odgovor na spomenute napade huta koalicija je izdala slijedeće priopćenje:

„Teroristički pobunjenici huti i oni koji iza njih stoje (Iran, op. GN.) nastavljaju svoje zločine, nastojeći napadati civile i civilne objekte. Takva teroristička nastojanja predstavljaju enormno kršenje međunarodnog humanitarnog prava i snažno proturječe humanitarnim vrijednostima.“

 
 

Komentari

komentar

You may also like