SAD uspješno testirale problematično hiperzvučno oružje

Zračne snage SAD-a uspješno su testirale prototip hiperzvučne rakete ARRW u Kaliforniji

Američko zrakoplovstvo provelo je uspješno testiranje hiperzvučne krstareće rakete (ARRW) 14. svibnja, navodi se u priopćenju tamošnjih Zračnih snaga.

Kako jutros navodi CNN, Zračne snage SAD-a izvele su uspješan test svoje problematične hiperzvučne rakete tijekom vikenda, mjesec dana nakon što je objavljeno da je program pretrpio kašnjenja zbog “nedavnih anomalija u testiranju leta”.

Oružje za brzi odgovor lansirano iz zraka uspješno je pušteno iz bombardera B-52H Stratofortress kod obale južne Kalifornije u subotu i postiglo je hiperzvučnu brzinu, objavile su u ponedjeljak Zračne snage, ne objavljujući više detalja o samom testu, kao što je trajanje leta ili njegova visina.

“Ovo je bilo veliko postignuće tima ARRW, za tvrtku, za oružje i naše zračne snage”, rekao je brigadni general Heath Collins, izvršni časnik programa Zračnih snaga za oružje.

ARRW je hiperzvučno oružje koje koristi raketu-pojačivač za ubrzanje projektila do brzina većih od 5 Macha, odnosno pet puta veće brzine zvuka. Hiperzvučno klizno vozilo tada se odvaja od pojačivača i kreče se velikom brzinom prema svom cilju.





Američke zračne snage su se u prošlosti mučile s testiranjem AGM-183A ARRW, a program je pretrpio tri neuspjeha u testiranju leta prije ovog posljednjeg uspjeha, piše dalje CNN. Prošlog mjeseca, zračne snage su priopćile da su anomalije u testiranju leta pomaknule raspored za završetak oružja. Prvi kompletni test rakete i rakete-pojačivača odgođen je do negdje u sljedećoj fiskalnoj godini, koja počinje u listopadu.

“Program dosad nije bio uspješan u istraživanju i razvoju”, izjavio je tajnik Zračnih snaga Frank Kendall Pododboru za obranu Predstavničkog doma. “Želimo vidjeti dokaz uspjeha prije nego što donesemo odluku o predanosti proizvodnji, pa ćemo pričekati i vidjeti.”

Pentagon je stavio povećan naglasak na razvoj hiperzvučnog oružja nakon što su se zakonodavci zabrinuli da SAD zaostaje za kineskim i ruskim programima, navodi dalje CNN. Prošle godine Kina je uspješno testirala hiperzvučno oružje koje je kružilo oko svijeta prije nego što je pogodilo cilj. Nedavno je Rusija postala prva nacija koja je upotrijebila hiperzvučno oružje u ratu kada je lansirala svoje projektile Iskander i Kinzhal na Ukrajinu, navodi CNN, dodajući da je Pentagon izjavio kako je Rusija uporabila između 10-12 hiperzvučnih oružja od početka invazije na Ukrajinu.





Sredinom ožujka, SAD su uspješno testirale svoj koncept hiperzvučnog zračnog oružja (HAWC), ali su to prešutjele kako bi izbjegle eskalaciju napetosti s Rusijom dok se predsjednik Joe Biden spremao posjetiti Europu.

HAWC je lansiran iz bombardera B-52 sa zapadne obale u prvom uspješnom testu sustava Lockheed Martin.

Čak i s povećanim fokusom na hiperzvučno oružje, tajnik zračnih snaga pozvao je na oprez o njihovoj važnosti.

“Ono što želimo pogledati je što je najisplativija kombinacija oružja”, kazao je Frank Kendall zastupnicima. “Sigurno postoji uloga hipersonike u tome, i u to moramo ulagati i nabaviti ih u određenim količinama, ali još uvijek mi je otvoreno pitanje koja je najisplativija mješavina.”

Dan prije ovog testa, tajnik zračnih snaga Frank Kendall priznao je probleme s kojima se ARRW program susreo, zaključuje CNN.

Prema navodima ruskog medija RIA Novosti, početkom travnja, Pentagonova agencija za napredne istraživačke projekte objavila je uspješne letne testove hiperzvučne rakete Lockheed Martin. Tijekom lansiranja, raketa je uspjela razviti brzinu veću od 5 Macha, popeti se na visinu od oko 12 kilometara i preletjeti oko 550 kilometara. Ovo je bilo drugo uspješno testiranje projektila u okviru ovog razvojnog programa, priopćilo je američko Ministarstvo obrane, a prenosi RIA Novosti.

Komentari

komentar

You may also like