SAD uvele nove sankcije protiv Irana

Sjedinjene Države obećale su „agresivno suprostavljanje“ iranskim nastojanjima za destabilizacijom Bliskog istoka. Trumpova administracija poduzela je prve poteze ekonomnskog karaktera protiv Irana nakon nedavnih incidenata (13. lipnja) s napadom na tankere u Omanskom zaljevu i iranskog obaranja američkog vojnog drona 20. lipnja na južnoj strani Hormuškog tjesnaca.

Washington je uveo nove sankcije protiv Teherana, koje se odnose na 13 fizičkih i 12 pravnih osoba povezanih s iranskim raketnim programom i „njihovim posrednicima na Bliskom istoku“. Sankcije su usmjerene na tvrtke u Kini i UAE koje „pomažu Iranu dobivati tehnologije i materijale, nužne za razvoj njegovog programa proizvodnje balističkih raketa“.

Američko Ministarstvo financija izjavilo je kako su sankcije usmjerene, kako na pojedine osobe tako i na mrežu tvrtki koje rade s odjelom za specijalne zadaće „Quds“ u sastavu iranskog Korpusa straže islamske revolucije i libanonskog šijtskog pokreta „Hezbollah“, kojeg podupire Iran.

„To su samo prvi koraci u odgovoru na provokativno iransko ponašanje“, upozorio je visoki dužnosnik Trumpove administracije za medij VoA, nazvavši pri tom poteze Irana kao „nedopustive i neprihvatljive“.

 

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like