" /> SAD uvele sankcije protiv turskih ministara policije i pravosuđa | Geopolitika News

SAD uvele sankcije protiv turskih ministara policije i pravosuđa

Sjedinjene Države uvele su sankcije protiv dvaju ministara u turskoj vladi, ministra unutarnjih poslova Suleimana Soilu i ministra pravosuđa Abdulaha Güla, objavili su u srijedu, 1. kolovoza, predstavnici Bijele kuće i američkog Ministarstva financija.

Te su mjere povezane s nedavnom odlukom tuske vlade, da američkog protestantskog pastora Andrewa Brunsona, optuženog za špijunažu i suradnju s terorističkim organizacijama FETO i Radnička stranka Kurdistana, zbog pogoršanja zdravstvenog stanja iz zatvora prebaci u kućni pritvor. SAD i osobno predsjednik Donald Trump prethodno su od Turske zatražili Brunsonovo puštanje na slobodu i povratak u SAD. Trump je čak, u tu svrhu, prošli tjedan od Izraela uspješno ishodovao puštanje na slobodu i deportaciju izvjesne turske državljanke, optužene za suradnju s palestinskim Hamasom. Međutim, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan nije pristao na takav oblik „trgovine“ i najavio je nastavak striktne provedbe turskih zakona. Treba podsjetiti i na to, da turska vlada još od 2016.g. bezuspješno od Washingtona traži izručenje turskog klerika i disidenta Fethullaha Gulena, optuženog za idejno pokretanje propalog vojnog puča u srpnju 2016.g. Nedugo nakon toga Turska je Gulenovu organizaciju FETO proglasila terorističkom.

Prema riječima glasnogovornice Bijele kuće Sarah Sanders, turski ministri unutarnjih poslova i pravosuđa imali su „vodeću ulogu“ u uhićenju Brunsona 2016.g. i njegovom daljnjem zadržavanju u pritvoru.

„Nepošteno zadržavanje i nastavak istrage protiv Brunsona jednostavno je neprihvatljivo“, izjavio je danas američki ministar financija Steven Mnuchin, dodavši, kako je „predsjednik Trump jasno dao do znanja da Sjedinjene Države od Turske očekuju njegovo žurno oslobađanje“.

Washington smatra kako je Brunson žrtva „nepoštenog zadržavanja“ turskih vlasti i da je bio uhićen „bez dokaza“.

Spomenutim turskim ministrima prijeti zamrzavanje aktiva, zabrana američkim državljanima obavljanja bilo kakvih poslovnih aktivnosti s njima, kao i zabrana ulaska u SAD.

Erdogan prijetnje SAD-a Turskoj nazvao neprihvatljivim

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like