SAD uvele stroži nadzor za izvoz tehnologija suparničkim državama

Sjedinjene Države pooštrile su nadzor izvoza američke tehnologije kako one ne bi pale u ruke stranih vojnih i obavještajnih službi.

“Danas je Ured za industriju i sigurnost Ministarstva trgovine uveo novu kontrolu nad bilo kojom američkom tehnologijom i postupcima američkih pojedinaca koji mogu podržati krajnje korisnike ili krajnju uporabu povezanu s vojnom obavještajnom službom u Kini, Kubi, Rusiji i Venezueli, kao i zemljama koje podržavaju terorizam”, navodi se u priopćenju odjela (info: RIA).

Uz to, povećava se kontrola nad tehnologijama koje se mogu koristiti u programima za stvaranje oružja za masovno uništenje i njihovih dostavnih vozila.

Nova se pravila primjenjuju ne samo na isporuke, već i na usluge poput održavanja, popravka i poboljšanja. Ograničenja će posebno utjecati na komponente kemijskog i biološkog oružja, raketne sustave, bespilotne letjelice, a stupaju na snagu 16. ožujka 2021.

“Ne možemo dozvoliti vojnim i obavještajnim službama naših protivnika Kine, Kube, Rusije, Venezuele, Irana i drugih zemalja koje podržavaju terorizam da koriste američku tehnologiju ili usluge kao potporu njihovim destabilizirajućim aktivnostima”, izjavio je s tim u svezi američki ministar rada Wilbur Ross.

Popis organizacija kojima će isporuke biti zabranjene su, poglavito, Glavna uprava Glavnog stožera ruske vojske (GRU), u kineske  vojne obavještajne i protuobavještajne službe, obavještajni ured kineskog Glavnog stožera, obavještajne službe iranske revolucionarne garde i Artesh obavještajna postrojba Irana , kao i obavještajne službe  Sjeverne Koreje, Sirije i Venezuele.





 

 

 





Komentari

komentar

You may also like