SAD uveo sankcije iranskim dužnosnicima zbog gušenja prosvjeda i ukidanja interneta

Sjedinjene Američke Države nametnule su u četvrtak sankcije sedmorici iranskih dužnosnika zbog ukidanja pristupa internetu i gušenja mirnih prosvjeda nakon smrti 22-godišnje Mahse Amini u pritvoru vjerske policije.

Američko ministarstvo financija uvelo je sankcije iranskom ministru unutarnjih poslova Ahmadu Vahidiju, ministru komunikacija Eisi Zarepouru i Vahidu Mohammadu Naseru Majidu, upravitelju iranske kibernetičke policije, navodi se u izjavi.

“Sjedinjene Države osuđuju ukidanje pristupa internetu po nalogu iranske vlade te nasilno gušenje mirnih prosvjeda”, rekao je zamjenik ministra financija Brian Nelson. SAD neće oklijevati uvesti sankcije onima koji “upravljaju i podržavaju takvo djelovanje”, dodao je.

Nemiri diljem Irana, izazvani smrću Amini, narasli su u ogroman izazov za iranske klerikalne vođe, pri čemu prosvjednici pozivaju na pad Islamske Republike utemeljene 1979. godine. Udruge za ljudska prava tvrde da su uhićene tisuće, a ozlijeđene stotine ljudi u gušenju prosvjeda, koje provode sigurnosne snage, uključujući Basidž, dobrovoljne paravojne postrojbe povezane s Iranskom revolucionarnom gardom. Udruge procjenjuju da je ubijeno preko 150 osoba.

Sjedinjene Američke Države prošlog su mjeseca uvele sankcije iranskoj vjerskoj policiji zbog navoda o zlostavljanju iranskih žena, rekavši da policiju drže odgovornom za smrt Amini, iranske Kurdinje, koja je umrla nakon što je pritvorena u Teheranu 13. rujna zbog “neprimjerene odjeće”.

Vlasti su zabilježile brojne smrtne slučajeve među sigurnosnim snagama i optužuju strane protivnike, uključujući SAD, da se upliću u pokušaju da destabiliziraju Iran.

Najmanje 92 osobe ubijene u prosvjedima za Mahsu Amini

Komentari

komentar

You may also like