SAD uvode dodatne carine na kineske proizvode

Sjedinjene Države su od 23. kolovoza  aktivirale dodatne 25%-tne carine na proizvode iz Kine u vrijednosti od 16 milijardi dolara. S obzirom kako su već ranije aktivirane carine u iznosu od 34 milijarde dolara, ovime ukupana vrijednost kineskih proizvoda koji se carine od strane SAD iznosi 50 milijardi dolara, koliko je prethodno i najavio američki trgovinski predstavnik Robert Lighthizer. U perspektivi Washington je najavio uvođenje i novih carina u vrijednosti od 200 milijardi dolara.

U novi sankcijski spisak ušlo je 279 proizvoda, pet manje nego se prvotno planiralo.  Carinit će se proizvodi u okviru kineskog programa znanstveno-tehničkog razvoja „Made in China-2025“. U glavnini će se odnositi na proizvode zračno-svemirske industrije, informcijsku i komunikacijsku tehnologiju, robotiku, industrijsku opremu i proizvodnju automobila.

Paket od 200 milijardi dolara, o kojem se još ne raspravlja, ticao bi se roba široke potrošnje i usluga.

Međutim, ni to nije sve. Američki predsjednik Donald Trump u više je navrata izjavljivao kako ukupna vrijednost kineskih proizvoda koje će se cariniti može dosegnuti i 500 milijardi dolara. To bi, zapravo,  značilo, kako se Trump odlučuje na carinjenje čitavog kineskog izvoza u SAD, jer je on u 2017. godini iznosio 505,5 milijardi dolara.

Trump smatra kako politika „batine“ prema Kini djeluje odlično: početkom kolovoza on je kazao kako je kinesko tržište u posljednja četiri mjeseca potonulo za 27%, iako je prema službenoj statistici američki deficit trgovinske bilance u lipnju porastao za 3 milijarde dolara.

Pri tom se i američke i strane tvrtke brinu i govore kako će trgovinski rat, kojeg potiče Washington, skupo koštati prije svega SAD. Jer Peking odgovara simetrično. Kineska je vlada već uvela carine na niz američkih proizvoda,a priprema i novi paket, kojim će ukupna vrijednost carinjenih američkih proizvoda također dosegnuti 50 milijardi dolara. Osim toga, Kina se sada odlučuje „dirnuti“ i vrlo osjetljivi sektor- onaj energetski, pa je tako već obustavila uvoz američke nafte, a prijeti i carinjenjem američkog ukapljenog (LNG) plina. SAD u Kinu izvozi 15% svog ukupnog izvoza LNG-a, a u perspektivi bi se taj broj trebao povećati, a Kina bi trebala postati njegov najveći uvoznik. Međutim, kineski uvoznici američkog ukapljenog plina ovih dana najavljuju kako neće moći nastaviti njegov uvoz ukoliko on bude ocarinjen, jer će biti preskup za njihove mogućnosti. U tom je smislu Kina već sada povećala uvoz LNG-a iz Katara, Australije, Indonezije i Papue-Nove Gvineje.





Dakle, Trumpov trgovinski rat sasvim je sigurno hazard i „mač s dvije oštrice“ na koje se i on sam itekako bolno može nabosti.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like