SAD uvode nove sankcije Kini zbog Hong Konga

Američka administracija danas bi trebala uvesti nove sankcije protiv Kine u svezi stanja u Hong Kongu, izvijestio je Reuters, navodeći kako će financijska ograničenja biti nametnuta za sedam predstavnika kineskih vlasti, a mogle bi se objaviti i posebne preporuke State Departmenta za međunarodne tvrtke o postojećim rizicima poslovanja u Hong Kongu.

Jučer je američki predsjednik Joe Biden na zajedničkoj medijskoj konferenciji s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Washingtonu izjavio kako se stanje u Hong Kongu pogoršava i optužio Peking za nepoštivanje svojih ranijih obveza vezano uz tu kinesku regiju s visokim stupnjem autonomije.

Podsjećamo: bivši američki predsjednik Donald Trump potpisao je 14. srpnja 2020. tzv. hongkoški Zakon o sankcijama protiv Kine, kao i Izvršnu naredbu o ukidanju trgovinskih i ekonomskih povlastica za Hong Kong. Početkom srpnja Joe Biden je produžio valjanost ovog „Trumpovog Zakona“ na rok do 14. srpnja 2022.

Sukladno zajedničkoj kinesko-britanskoj deklaraciji iz 1984., od 1. srpnja 1997. i načelom “jedna zemlja, dva sustava”, Peking je postao odgovoran za vanjsku politiku i obranu Hong Konga koji je zadržao pravo na samoupravu u sferi administrativne, zakonodavne i sudske vlasti.

Nakon višemjesečnih velikih prosvjeda građana Hong Konga vezanih uz pokušaj promjene zakona o izručenju traženih osoba i naknadno pokrenute reforme hongkoškog izbornog sustava, kao i donošenja kineskog zakona o nacionalnoj sigurnosti Hong Konga, uslijedile su snažne kritike Washingtona i Londona i uvođenje spomenutog američkog zakona. Kina svoje poteze objašnjava potrebom borbe protiv separatizma, terorizma i potkopavanja državne moći zemlje, pri čemu upozorava strane zemlje da se ne miješaju u njenu unutarnju politiku.

 
Komentari

komentar

You may also like