SAD uvode novi paket proturuskih sankcija zbog „afere Skripalj“

Američki State Department u petak je potvrdio drugi paket proturuskih sankcija zbog trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeya Skripalja na teritoriju Velike Britanije. Objavljeno je kako će nove sankcije stupiti na snagu 26. kolovoza. Izjava State Departmenta objavljena je u američkom Federalnom registru.

Ured za nadzor inozemnih aktiva (OFAC) američkog Ministarstva financija objavio je 5. kolovoza kako će drugi dio proturuskih sankcija, uvedenih prema spomenutoj osnovi, stupiti na snagu 26. kolovoza.

Prvi sankcijski paket protiv Rusije zbog njezinog navodnog nepoštivanja američkog zakona o kontroli kemijskog i biološkog oružja (CBW Act) uveden je prije godinu dana. Prema tom zakonu, za drugi sankcijski paket potrebno je izabrati najmanje tri od šest mogućih mjera, propisanih zakonom.

Sjedinjene Države odlučile su se za slijedeće mjere:

1.      Washington će biti protiv davanja bilo kakvih kredita ili druge financijsko-tehničke pomoći Rusiji od strane međunarodnih financijskih organizacija, poput Svjetske banke i MMF-a;

2.      SAD će pooštriti proceduru licenciranja za prodaju Rusiji niza proizvoda i tehnologije;





3.      SAD će zabraniti američkim bankama sudjelovanje na tržištu ruskog državnog duga i davanje kredita ruskoj vladi.

Nove sankcije neće se odnositi na ruske državne tvrtke i na dug u ruskim rubljima. To će omekšati utjecaj tih sankcija, smatraju analitičari istraživačke i konzultacijske tvrtke Eurasia Group, sa sjedištem u New Yorku.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like