SAD uvode posebnog predstavnika za Sjeverni tok 2 pri EU. Moskva reagirala oštro

Američko Ministarstvo pravosuđa odobrilo je dva paketa sankcija protiv ruskog baltičkog plinovoda Sjeverni tok 2 ali Kongres ih još nije odobrio, izvijestio je američki medij Politico pozivajući se na dužnosnika u administraciji predsjednika Joe Bidena. U međuvremenu, vojne snage NATO saveza usporavaju dovršetak projekta.

Sankcije su odobrene u ožujku, ali je sada o njima objavljeno: radi se o financijskim ograničenjima usmjerenim na operatera projekta, švicarsku tvrtku Nord Stream 2 AG u većinskom vlasništvu Gazproma, i njezinog čelnika Mathiasa Warniga. Njemačka podupire projekt i zalaže se za njegov završetak, a do sada je završeno oko 96 posto ukupne dionice tog plinovoda koji bi trebao udvostručiti opskrbu Njemačke plinom iz Rusije kroz Baltičko more. Ostaje još za položiti plinovodne cijevi u vodama Danske i 16 kilometara u vodama Njemačke.

Bidenova administracija zbog toga sada raspravlja o mogućnosti imenovanja posebnog predstavnika koji će lobirati u Europi za zatvaranje projekta Sjeverni tok 2

“Američka administracija oklijeva”, izjavio je dužnosnik. “Komplicirana geopolitika koja okružuje Sjeverni tok 2 sada zahtijeva više pozornosti, poglavito jer je plinovod završen 96%, a projekt je pri kraju”, navodi Politico. Stoga se neki u administraciji boje ići predaleko – imenovanje američkog posebnog izaslanika pri EU za zatvaranje projekta, kao i sankcije, mogu i konačno ogorčiti Njemačku, a Berlin zauvijek odbiti od razgovara o ovoj temi.

U arhivi Kongresa nalazi se nekoliko nacrta zakona o najstrožim sankcijama protiv Ruske Federacije i Sjevernog toka 2, uključujući zabranu financijskih transakcija s ruskim državnim obveznicama. Ali niti jedan od dokumenata nisu odobrili niti američki predsjednik niti Kongres.

Nord Stream 2 AG, operater spomenutog plinovoda, početkom travnja 2021. izvijestio je o pojačanoj aktivnosti vojnih zrakoplova, brodova i podmornica pojedinih zemalja NATO saveza na području izvođenja završnih radova tj. polaganja plinovodnih cijevi u Baltičkom moru. Njihov se intenzitet povećava kako se gradnja približava kraju. Vojni zrakoplovi lete na maloj visini, a brodovi ulaze na prostor gradilišta. Te su akcije provokativne i mogu dovesti do oštećenja plinovoda, objavio je prošli tjedan Nord Stream 2 AG.





Danas se na najnovije prijetnje Washingtona oglasio i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, rekavši kako će američki posebni predstavnik za Sjeverni tok 2 putovati i prijetiti svima (info: televizija Rossia 24).

Prema mediju Politico spomenutu bi ulogu mogao dobiti savjetnik Joe Bidena i bivši izaslanik State Departmenta za međunarodna energetska pitanja Amos Hochstein.

Maloprije se na ovu temu oglasio i glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov, kazavši, kako zemlje partneri Rusije u projektu Sjeverni tok 2 isti i namjeravaju dovršiti. Ranije je operater projekta najavio dostatnost financiranja.





Sjedinjene Države odlučile su ići do kraja i izazvati sukob bilo na području izgradnje plinovoda Sjeverni tok 2, bilo između zemalja EU i kazniti sve njegove sudionike, uključujući Njemačku i njezine građane.

“Zemlje koje su partneri u ovom projektu prilično su dosljedne u svojoj namjeri da finaliziraju i pokrenu ovaj projekt”, rekao je Peskov, čije su riječi citirale RIA Novosti. Njega sada dovršavaju isključivo ruski brodovi.

Podsjećamo: plinovod Sjeverni tok 2 sastoji se od dviju cijevi dužine 1230 kilometara koje prolaze dnom Baltičkog mora od ruske luke Ust-Luga do njemačkog prihvatnog mjesta u Greifswaldu.

U travnju 2017. Nord Stream 2 AG potpisao je ugovor o financiranju gradnje vrijedan oko 10 milijardi eura s francuskom energetskom tvrtkom Engie (GDF Suez), austrijskom tvrtkom OMV, anglo-nizozemskom energetskom tvrtkom Royal Dutch Shell, njemačkom energetskom tvrtkom Uniper i s najvećom naftnom i plinskom tvrtkom u Njemačkoj – Wintershall. Pet europskih tvrtki osiguralo je dugoročno financiranje projekta u iznosu od 50% ukupnih troškova projekta, odnosno po 10% svaka (oko 950 milijuna eura), a ostalih 50 posto osigurao je Gazprom.

 

Komentari

komentar

You may also like