SAD uvode sankcije Bjelorusiji zbog zračnog incidenta

Sinoć su iz Bijele kuće najavili nove sankcije Bjelorusiji i bjeloruskoj vladi.

“Bjeloruska nasilna diverzija komercijalnog Ryanair leta pod lažnom pretpostavkom o bombi, leta koji je putovao između dvije članice EU i u kojem je uhićen novinar Roman Protaševič, je direktna uvreda međunarodnim normama. Događaj se odigrao za vrijeme eskalacije represije od strane Lukašenkovog režima protiv ljudi koji teže demokraciji i ljudskim pravima.”, izjavila je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki, prenosi Politico.

Osim izjave u kojima su obrazložili zašto odlučuju sankcionirati Bjelorusiju, naveli su i koje kakve će sankcije uvesti. Uvode “Ne putuj” oznaku za Bjelorusiju (najviša razina opasnosti: razina 4). Osim toga, Savezna uprava za civilno zrakoplovstvo upozorila je američke avio operatere da budu “iznimno oprezni oko ideje da lete u bjeloruskom zračnom prostoru”.

Uz takve “sankcije” koje su ipak preporuke, SAD će nanovo uvesti blokadu poslovanja s devet bjeloruskih institucija i tvrtki koje su vezane uz vladu. U koordinaciji s EU, vlada SAD-a izradit će dodatnu listu članova Lukašenkovog “režima” kojima će zamrznuti dostupnu imovinu i transakcije zbog “kršenja ljudskih prava, korupcije, namještanja izbora 2020. i zadnje otmice zrakoplova”.

“Pozivamo Lukašenka da dozvoli mjerodavnu međunarodnu istragu za događaj 23.5. i odmah oslobodi sve političke zatvorenike te uđe u detaljan i autentičan politički dijalog s vođama demokratske opozicije. Takav dijalog je pretpostavka slobodnima i poštenim predsjedničkim izborima koje bi nadgledala Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OSCE)”,  navodi se u izjavi iz Bijele kuće.

Komentari

komentar
You may also like