SAD uvode sankcije čelnicima Etiopije i Eritreje zbog sukoba u Tigraju

Iz Državnog tajništva SAD-a jučer su najavili uvođenje sankcija političarima Etiopije i Eritreje. Uvode im restrikcije na vize i uskraćuju ekonomsku pomoć.

Sankcije su, kako navode, rezultat činjenice da se razina sukoba i zločina ne smanjuje već šest mjeseci unatoč međunarodnim pritiscima. Naime, vlade Etiopije i Eritreje (donedavno sukobljene strane) udružila su se protiv etničke skupine Tigraj u istoimenoj pokrajini. Unatoč prvotnim lažima da vojska Eritreje ne sudjeluje u sukobu protiv Tigrajaca na teritoriju Etiopije, snimke su dokazale suprotno. Etiopijska pokrajina Tigraj nalazi se na granici Etiopije i Eritreje, pa su sada pritisnuti s obje strane.

No, ono što je potaklo SAD na sankcije, barem službeno, je posebna nasilnost sukoba. “Vrijeme za djelovanje međunarodne zajednice je sada”- rekao je državni tajnik Antony Blinken. Obje vojske Etiopije i Eritreje optužene su za strašne zločine. Sukob je doveo do velike humanitarne katastrofe, gladi, iseljavanja, seksualnog zlostavljanja i neselektivnog granatiranja gradova.

“Sjedinjene Američke Države najoštrije osuđuju ubijanja, nasilna iseljavanja, sustavna silovanja i druga kršenja osnovnih ljudskih prava. Podjednako smo zgroženi uništavanjem resursa vode i uništavanjem bolnica.”- rekao je Blinken.

 
Komentari

komentar

You may also like