SAD uz Izrael: moguće vojno rješenje protiv Irana ako diplomacija ne funkcionira

SAD je zaprijetio primjenom vojne sile protiv Irana ako diplomacija ne uspije spriječiti Teheran da proizvede atomsko oružje, prvi put reagirajući na izraelska upozorenja prema Iranu na ovakav način, prenosi AFP.

Washington misli da je diplomatsko rješenje najbolji način da se spriječi ova Islamska Republika u postanju nuklearnom silom, rekao je američki državni tajnik Antony Blinkena konferenciji za novinare koju je održao zajedno s izraelskim kolegom Yairom Lapidom u američkome glavnom gradu.

Otvorenije nego prije pokazao svoje nestrpljenje u trenutku kada su pregovori radi spašavanja međunarodnog ugovora o iranskom nuklearnom programu potpisanog 2015. od lipnja u zastoju, u očekivanju da se Teheran vrati za pregovarački stol. Za dijalog je potrebno dvoje i zasad nismo vidjeli da je Iran spreman razgovarati, izrazio je žaljenje državni tajnik ocijenivši još jednom da je vremenski okvir za povratak u ugovor sve uži.

“Spremni smo okrenuti se drugim mogućnostima ako Iran ne promijeni smjer. Uzet ćemo u obzir sva moguća rješenja”, upozorio je odgovarajući na pitanje o mogućoj primjeni sile. Izraelski ministar koji je stajao kraj njega, potvrdio je to, a državni tajnik mu se nije usprotivio. “Kada kažem druge mogućnosti mislim da svi razumiju o čemu je riječ”, rekao je.

Yair Lapid je bio još jasniji u ime Izraela koji se odavno protivi nuklearnom ugovoru iz 2015. smatrajući ga nedostatnim.

“Državni tajnik Blinken i ja djeca smo roditelja koji su preživjeli holokaust. Mi znamo da postoje trenutci kada zemlje moraju upotrijebiti silu kako bi zaštitile svijet od zla. Izrael si pridržava pravo da djeluje u svakom trenutku i na svaki mogući način”, istaknuo je. Izraelski ministar vanjskih poslova doputovao je u Washington s namjerom da od Bidenove administracije zatraži “zamjenski plan B” u slučaju diplomatskog neuspjeha.





UN-ova agencija za atomsku energiju IAEA tvrdi da je Iran obogatio uranij na razinu od preko 60% što je daleko više od obogaćenosti uranija potrebnog za bilo kakvu medicinsku ili znanstvenu svrhe te da Teheran dijeli samo nekoliko mjeseci od stvaranja prve nuklearne bojeve glave. S druge strane, pregovori u Beču koji bi trebali zaustaviti Iran u takvom naumu se odgađaju, a ni šest ciklusa pregovora zasad nije urodilo plodom. Novi predsjednik Irana, Ibrahim Raisi još je manje naklonjen Zapadu i Izraelu od njegovog prethodnika. Valja napomenuti da je Izrael posebno zabrinut mogućnošću nuklearnog arsenala Irana jer bi bio prvi na dometu takvog oružja od strane regionalnog neprijatelja.

Komentari

komentar





You may also like