SAD uz prijetnje pozvale Iran na obustavu testiranja balističkih raketa

Iran mora odustati od raketnih lansiranja kako bi izbjegao jačanje gospodarske i diplomatske izolacije, izjavio je u četvrtak, 3. siječnja, američki državni tajnik Mike Pompeo.

„Ministarstvo obrane iranskog režima javno je priopćilo o planovima lansiranja tri svemirske rakete-nositelja u nadolazećim mjesecima. Te aktivnosti iznova demonstriraju iransko potpuno nepridržavanje rezolucije 2231 Vijeća sigurnosti UN-a“, izjavio je Pompeo.

„SAD neće stajati i gledati kako razarajuća politika iranskog režima podvrgava riziku međunarodnu stabilnost i sigurnost. Mi savjetujemo (iranskom) režimu razmotriti takva provokativna lansiranja i odustajanje od bilo kakvih poteza, povezanih s balističkim raketama, kako bi izbjegli još jaču gospodarsku i diplomatsku izolaciju“, kazao je američki šef diplomacije.

Washington ustrajava na tome, da rezolucija 2231 zabranjuje Iranu testiranje balističkih raketa. Međutim, u tekstu rezolucije navedena je ne zabrana, već poziv Teheranu da odustane od takvih testiranja.

Ta rezolucija, usvojena 20. srpnja 2015. g., ne sprječava Iran u razvoju njegovog raketnog programa, izjavio je 5. prosinca iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif, kazvaši, kako iranske rakete koje se rade i testiraju nisu namjenjene za nošenje nuklearnih bojnih glava, kao i to da Iran i dalje nastavlja s politikom ne razvijanja atomskog naoružanja.  Optužio je SAD da same krše rezolucije VS UN-a i međunarodne sporazume, a da optužbama protiv Irana nastoje skrenuti pozornost s vlastitog kršenja rezolucije VS nakon jednostranog povlačenja iz sporazuma o iranskom nuklearnom programu.

*Tekst rezolucije 2231 VS UN-a obraća se Iranu pozivom (izrijekom se ne navodi obveza) „ne činiti bilo kakve radnje povezane s razradom i proizvodnjom balističkih raketa , projektiranih tako da bi bile sposobne nositi nuklearno oružje, uključno i lansiranja s korištenjem tehnologija balističkih raketa“.





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like