SAD Venezueli „zatvorile kisik“ uvođenjem novih sankcija

Sjedinjene Države uvele su nove sankcije protiv Venezuele, ovoga puta protiv njezinog naftnog sektora, i time „zatvorile kisik“ njezinom gospodarstvu kroz sprječavanje polučenja deviza od prodaje nafte. Naime, SAD su najveći uvoznik venezuelanske nafte. Washington je blokirao aktive venezuelanske državne naftne tvrtke PDVSA i time onemogućio Madurovoj vladi glavni pristup deviznim sredstvima.

PDVSA je uključena u tzv. crni spisak, što automatski znači i blokadu njezinih sredstava na američkom teritoriju, a također i zabranu bilo kakvih operacija s njom od strane američkih pravnih osoba.

U svezi odobrenih novih sankcija protiv venezuelanske vlade, američki ministar financija Steven Mnuchin je izjavio kako će SAD nastaviti koristiti sve diplomatske i ekonomske instrumente za potporu privremenom predsjedniku Venezuele Juanu Guaidu. Na potpuno zaustavljanje operacija s PDVSA američki ministar financija daje rok od 2 mjeseca tj. do 29. ožujka. Spomenutim sankcijama Venezuela ostaje bez 11 milijardi dolara godišnje, izjavio je danas i Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton.

Podsjećamo: glavni venezuelanski problem je u tome što su upravo SAD glavni kupac njihove nafte, a u toj zemlji djeluje i tvrtka kćer PDVSA po imenu CITIGO. Osim toga PDVSA u SAD-u ima i svoj naftovod. Venezuela proizvodi tzv. tešku naftu i ona je Amerikancima vjerojatno nužna, iako njezine isporuke mogu zamijeniti i onima iz susjedne Kanade. Čini se da su baš zato operacije s kupovinom naftnih proizvoda tvrtke kćeri PDVSA, CITIGO, i dalje dozvoljene, međutim sredstva moraju ostati na blokiranim računima u SAD-u, bez mogućnosti transfera u Venezuelu.

Još je jedan moment vrlo bitan: kako bi Venezuela mogla prodavati svoju tešku naftu bilo kome drugom, osim SAD-u, za „omekšavanje“ nafte njoj je nužan tzv. naftni špirit, kojeg PDVSA uvozi iz SAD-a. Na taj način, bez američkih isporuka, vlada u Caracasu u potpunosti ostaje bez naftnih prihoda.

Podsjećamo da je američki predsjednik Donald Trump također potpisao uredbu o proširenju sankcija protiv vlade Nicolasa Madura, u što su uključene vlada, venezuelanska središnja banka i „bilo koja osoba koja radi u interesu režima Nicolasa Madura“.
I maloprije pristigla vijest: američki State Department izvijestio je kako američka vlada omogućuje predsjedniku oporbenog venezuelanskog parlamenta Juanu Guaidu pristup računima venezuelanske vlade u američkim bankama.

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like