SAD vraća Iraku 1700 prokrijumčarenih drevnih predmeta

Povijest zaštite iračkog kulturnog nasljeđa je povijest borbe s kradljivcima i krijumčarima. Krađe su krenule još u 19. st., a brojni predmeti i artefakti su “pronašli” svoj put do muzeja i privatnih kolekcija diljem Europe, a ponajviše u UK.

Dio skulptura, alata i predmeta iz mezopotamske , perzijske i sumeranske kulture pokraden je i za vrijeme iračko-iranskog rata u 80-tima. Krađe su se nastavile i u novom tisućljeću, a “zaštitari” muzeja i arheoloških nalazišta često su potplaćeni, nenaoružani, nemotivirani za obranu umjetnina ili su, pak, motivirani mitom kako bi “zažmirili”. Uništavanje kulturnog nasljeđa je postalo zastršujuće u 2014. i 2015. od strane IS-a koji je držao trećinu teritorija Iraka. UNESCO je tu fazu destrukcije i pljačke nazvao “uništavanjem na industrijskoj skali”.

Američka vojska je, navodno, sudjelovala u zaštiti iračkog kulturnog nasljeđa. Ipak, sve je više dokaza da su i Amerikanci uzeli svoj “dio kolača” nakon invazije na Irak i svrgavanja Saddama Husseina u 2003.

Matthew Boulay, zviždač u američkoj vojsci, tvrdi da je u američkim vojnim bazama uobičajena praksa bila trgovanje ovim predmetima za koje se često nije mogla utvrditi autentičnost, razdoblje ili porijeklo. Kada je o tome obavijestio nadređene, bilo mu je rečeno da ne šalje dalje e-mailove na tu temu i da “odustane” od pokušaja da napravi nešto po tom pitanju.

Tko je krao, a tko čuvao predmete proteklih desetljeća, vjerojatno nikada neće biti potpuno jasno. Ulogu u krađi, kao i ulogu u čuvanju, zasigurno imaju i sami Iračani, ali i američka vojska.

SAD je sada najavio vraćanje Iraku čak 1700 takvih premeta, tvrde iračke vlasti, a prenosi AP.
“Vlada SAD-a je zaplijenila neke od tih artefakata i poslala ih u iračko veleposlanstvo. Bitna ploča na kojoj je Gilgameš, bit će vraćena u Irak idućeg mjeseca nakon što završimo pravne procedure”- kazao je jučer ministar kulture Hassan Nadhim za Reuters.

Vlasti SAD-a zaplijenili su glinenu pločicu na kojoj je zapisan dio epa Gilgameš u 2019. nakon što je bila prokrijumčarena, stavljena na aukciju i prodana kolekcionaru u Oklahomi. Pločica je završila izložena, ni manje ni više, nego u muzeju u Washingtonu.

 

Komentari

komentar

You may also like