SAD vraćaju vojsku u Saudijsku Arabiju

Sjedinjene Države pomoći će svom savezniku, Saudijskoj Arabiji, u obrani od napada na svom teritoriju, izjavio je State Department u priopćenju objavljenom dan nakon što je Rijad prošlog tjedna bio izvrgnut zračnom napadu, za koji je, naknadno, odgovornost preuzela izvjesna iračka proiranska organizacija, tumačeći ga kao osvetu za prethodna dva teroristička napada bombaša samoubojica u središtu iračkog glavnog grada Bagdada.

„Sjedinjene Države najoštrije osuđuju najnoviji napad na Rijad. Prikupljamo više informacija, ali izgleda da je to bio pokušaj napada na civile. Takvi su napadi u suprotnosti s međunarodnim pravom i podrivaju sve napore da se osigura mir i stabilnost ”, rekao je tada glasnogovornik State Departmenta Ned Price.

U međuvremenu, jučer se dogodio novi zračni napad na glavni grad Saudijskog Kraljevstva Rijad, o kojemu, znakovito, tamošnja vlast ne govori ništa iako su vijest o tome prenijeli gotovo svi relevantni svjetski mediji (vidi poveznicu ispod teksta). Danas je čak i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan oštro osudio zračne napade na tu zemlju i „bratski saudijski narod“.

Učestali napadi na saudijsku prijestolnicu (najčešće od strane jemenskih pobunjenika huta) očito utječu i na brzinu reakcije američkog Pentagona. On sada razmatra mogućnost korištenja triju objekta u Saudijskoj Arabiji kao “ključna područja koncentracije” u slučaju rata na Bliskom istoku, a što je znak da američka vojska ne isključuje daljnje povećanje napetosti s Iranom, sve do ulaska u izravni vojni sukob s tom zemljom u dogledno vrijeme, navodi The Washington Times.

Predstavnici američkog Središnjeg zapovjedništva (CENTCOM, koji uključuje i Bliski istok) izjavili su kako su u saudijskoj luci Yanbu već proveli “probni rad”, uključujući istovar i otpremu tereta iz jednog od vojnih objekata u regiji. Primjećuje se da američka vojska također pregledava zračnu bazu Kralj Faisal u Tabuku i zračnu bazu Kralj Fahd u Taifu u najvećoj arapskoj monarhiji Perzijskog zaljeva.

Wall Street Journal i Defense News objavili su plan Pentagona, čiji su dužnosnici to opisali kao “tekući posao započet prije godinu dana”.





Satnik američke vojske i glasnogovornik CENTCOM-a (Središnje zapovjedništvo, zaduženo za širi prostor Bliskog istoka) Bill Urban, za Associated Press je izjavio slijedeće: „To su razumne mjere vojnog planiranja koje omogućuju privremeni ili uvjetni pristup objektima u slučaju nepredviđenih okolnosti i ni na koji način nisu provokativne. Oni također ne predstavljaju širenje američke prisutnosti u regiji općenito ili u Kraljevstvu Saudijskoj Arabiji posebno.”

Podsjećamo i kako je ovih dana u Izraelu objavljena vijest kako će Izrael dozvoliti Sjedinjenim Državama postavljanje svojih proturaketnih sustava Iron Dome (“Željezna kupola”) u američkim vojnim bazama u Perzijskom zaljevu, Europi i drugim azijskim zemljama. Navodno će jedna od arapskih monarhija na čijem će se teritoriju oni razmjestiti biti upravo Saudijska Arabija (druge Zaljevske monarhije nisu niti izložene iranskim ili napadima njegovih proxy snaga).

Očito je, dakle, kako počinje faza aktivne pripreme za jačanje obrambene sposobnosti SAD-a na tlu najveće arapske monarhije, čije se stanovništvo , tradicionalno, protivi bilo čijoj stranoj vojnoj prisutnosti  u svojoj zemlji, a poglavito onoj od strane „nevjernika“. Zbog toga su se američke snage svojedobno iz te zemlje morale potpuno povući (nakon što su se tamo stacionirale tijekom operacije Pustinjska oluja protiv Iraka 1991.g.) i izgraditi svoju najveću bliskoistočnu zrakoplovnu bazu Al Udeid u susjednom Kataru. Ali vremena su se očito promijenila. Rijad, sada, skupa s Izraelom Iran smatra najvećom prijetnjom nacionalnoj sigurnosti zemlje, a što Amerikanci znalački koriste za svoja nova vojna pozicioniranja i promicanje svojih interesa u toj regiji.





 

Snažne eksplozije u Rijadu: saudijska vlada još šuti

 

Komentari

komentar

You may also like