SAD vraćaju vojsku u Saudijsku Arabiju

Sjedinjene Države pomoći će svom savezniku, Saudijskoj Arabiji, u obrani od napada na svom teritoriju, izjavio je State Department u priopćenju objavljenom dan nakon što je Rijad prošlog tjedna bio izvrgnut zračnom napadu, za koji je, naknadno, odgovornost preuzela izvjesna iračka proiranska organizacija, tumačeći ga kao osvetu za prethodna dva teroristička napada bombaša samoubojica u središtu iračkog glavnog grada Bagdada.

„Sjedinjene Države najoštrije osuđuju najnoviji napad na Rijad. Prikupljamo više informacija, ali izgleda da je to bio pokušaj napada na civile. Takvi su napadi u suprotnosti s međunarodnim pravom i podrivaju sve napore da se osigura mir i stabilnost ”, rekao je tada glasnogovornik State Departmenta Ned Price.

U međuvremenu, jučer se dogodio novi zračni napad na glavni grad Saudijskog Kraljevstva Rijad, o kojemu, znakovito, tamošnja vlast ne govori ništa iako su vijest o tome prenijeli gotovo svi relevantni svjetski mediji (vidi poveznicu ispod teksta). Danas je čak i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan oštro osudio zračne napade na tu zemlju i „bratski saudijski narod“.

Učestali napadi na saudijsku prijestolnicu (najčešće od strane jemenskih pobunjenika huta) očito utječu i na brzinu reakcije američkog Pentagona. On sada razmatra mogućnost korištenja triju objekta u Saudijskoj Arabiji kao “ključna područja koncentracije” u slučaju rata na Bliskom istoku, a što je znak da američka vojska ne isključuje daljnje povećanje napetosti s Iranom, sve do ulaska u izravni