SAD vratile većinu od otkupnine isplaćene hakerima koji su “zaključali” Colonial cjevovod

SAD su zaplijenile nazad 63.7 Bitcoina od 75 (4.4 mil. $) isplaćenih hakerskoj skupini DarkSide, piše Bloomberg. To je omogućio novi zakon kojim SAD mogu penalizirati internetski kriminal čak i izvan svog teritorija.

Prisjetimo se kako je skupina DarkSide koja djeluje s teritorija bivšeg SSSR-a izvršila napad na računalni sustav koji regulira najveći cjevovod goriva u SAD-a te ga pritom zaključala i preuzela. Uvjet otključavanja je bila isplata 75 Bitcoina (4.4 mil. $). Zatvorena žila kukavica opskrbe gorivom prouzročila je tjedan dana krize goriva na istočnoj obali SAD-a.

FBI je ipak uspio ući u trag novca i imovine skupine DarkSide. “Nove financijske tehnologije koje pokušavaju anonimizirati transakcije neće pružiti zavjesu iza koje se mogu sakriti kriminalci koji žele krasti od vrijednih radnika Amerike”- rekla je Stephanie Hinds, državna tužiteljica.

“Danas smo zamijenili pozicije moći sa skupinom DarkSide koja zajedno sa suradnicima već godinu dana digitalno napada tvrtke SAD-a”- kazala je za Bloomberg Lisa Monaco, zamjenica vrhovnog državnog tužitelja.

Komentari

komentar





You may also like