SAD vrše pritisak na Indiju da odustane od kupnje ruskih sustava S-400

Sjedinjene Države zauzimaju se protiv indijske nabave ruskih proturaketnih sustava S-400, vršeći na Dew Delhi isti pritisak kao i na Ankaru. Prema informacijama indijskih medija, službenici američkog State Departmenta priopćili su indijskim novinarima kako će odluka indijske vlade o kupnji S-400 negativno utjecati na njezinu vojnu suradnju sa SAD-om. Osim toga, upozorava se i kako će ta kupnja predstavljati kršenje proturuskih sankcija u okviru američkog zakona CAATSA, izvješćuje u utorak, 11. lipnja, turska agencija Anadolu.

„Treba obratiti pozornost na zabrinutost SAD-a u svezi Turske kupnje S-400, koja je članica NATO saveza. Slična zabrinutost pojavit će se ako te sustave odluči kupiti i Indija“, izjavio je indijskim novinarima izvor iz State Departmenta.

Naime, Washington koristi idetnične riječi i prijetnje i po pitanju turske i po pitanju indijske nabavke ruskih S-400, uz jednu bitnu razliku – Indija, za razliku od Turske, ipak nije članica NATO saveza (vidi link ispod teksta). Međutim to SAD-u ne predstavlja prepreku za pritisak na New Delhi. Prema američkom mišljenju, radarski sustavi S-400 mogu ugroziti tajnost podataka o lovcu 5. generacije F-35, a „pod ugrozu mogu staviti i druge sustave.“

Indijska vlada na čelu s nedavno ponovo izabranim premijerom Narendrom Modijem pod američkim je pritiskom zbog njezinih poteza po pitanju obrane. Naime, Indija je s Rusijom u listopadu 2018.g. potpisala ugovor o kupnji sustava S-400 za iznos od 5,5 milijardi dolara, a prve isporuke trebale bi početi u studenom 2020. i nastaviti se do travnja 2023.g. Osim toga Indija namjerava kupiti i 464 ruska tenka  T-90MS za iznos od 1,93 milijarde dolara. Odluka je donijeta početkom travnja, a odobrio ju je osobno premijer Narendra Modi. Sada indijsko Ministarstvo obrane i ruski „Rosoboroneksport“ o tome mogu potpisati ugovor u slijedećih nekoliko mjeseci (izvor: Geopolitika News).

Predstavnik indijske vlade priopćio je agenciji Anadolu kako je zbog američkih sankcija protiv ruskih tvrtki New Delhi do sada uspio platiti samo dio budućih isporuka. Vlada se nada kako će Trumpova administracija, koja teži suprostavljanju rastu utjecaja Kine u Azijsko-tihooceanskoj u regiji, po tom pitanju učiniti iznimku za New Delhi.

Tursko MVP osudilo američke napade na tursku vanjsku politiku





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like