SAD zabranile rad kineskog telekoma zbog nacionalne sigurnosti

Sjedinjene Američke Države zabranile su na svom teritoriju rad “China Telecom-a” zbog sigurnosnih razloga, dodatno zaoštravajući ionako napete odnose između supersila, prenosi AFP.

Federalna komisija za komunikacije (FCC) u utorak je naredila “China Telecom Americas” da prekine svoje usluge u roku od 60 dana, čime je okončano gotovo 20 godina rada tvrtke u Americi. “Vlasništvo i kontrola kineske vlade nad tvrtkom povećavaju rizike za nacionalnu sigurnost i provedbu zakona”, stoji u priopćenju FCC-a. FCC je naveo opasnost da bi Peking mogao upotrijebiti tvrtku za prisluškivanje ili ometanje američkih komunikacija i “sudjelovanje u špijunaži i drugim štetnim aktivnostima protiv Sjedinjenih Država”.

“Odluka FCC-a je razočaravajuća. Planiramo upotrijebiti sve dostupne opcije i nastaviti pružati usluge našim korisnicima”, rekao je glasnogovornik China Telecoma, Ge Yu, prenosi Bloomberg. Ovaj potez je samo posljednji korak u dugotrajnom sukobu koji je suprotstavio dvije najveće svjetske ekonomije oko niza pitanja, uključujući Tajvan, Hong Kong, ljudska prava, trgovinu i tehnologiju.

China Telecom najveći je kineski operater fiksne telefonije. No, godinama se suočava s problemima u SAD-u, osobito tijekom Trumpova predsjedništva jer se bivši predsjednik više puta sukobljavao s Pekingom. Američko ministarstvo pravosuđa već je zaprijetilo da će prekinuti mogućnost rada China Telecoma u travnju prošle godine, rekavši da su američke vladine agencije “identificirale značajne i neprihvatljive rizike za nacionalnu sigurnost”. Jučerašnja objava o prekidu rada pojačala je zabrinutost u vezi s daljnjim mjerama protiv kineskih tehnoloških tvrtki i potresla dionice takvih tvrtki koje kotiraju u New Yorku. Američki regulatori također su poduzeli mjere protiv drugih kineskih telekomunikacijskih divova, posebice protiv privatne tvrtke Huawei. 

Komentari

komentar





You may also like