SAD zabranio ruskim diplomatima pristup grobovima sovjetskih pilota i mornara na Aljasci

Američki dužnosnici zabranili su ruskim diplomatima da posjete grobove sovjetskih vojnika na groblju u vojnoj bazi na Aljasci, objavila je ruska državna agencija TASS.

Rusko veleposlanstvo u Washingtonu objavilo je u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram da je skupina ruskih diplomata posjetila Anchorage u petak i subotu.

“Nažalost, lokalne američke vlasti bez objašnjenja nisu dopustile diplomatima veleposlanstva da posjete nacionalno groblje Fort Richardson i kleknu pred grobovima sovjetskih pilota i mornara koji su poginuli na Aljasci 1942.-1945.”, citirao je TASS rusku diplomatkinju Nadeždu Šumovu.

“Pokušaji su bili neuspješni”

“Pokušaji da se putem State Departmenta dobije pristup bili su neuspješni, diplomatska nota (ruskog) veleposlanstva u tom smislu je ignorirana”, tvrde. State Department nije odgovorio na zahtjev za komentar.

Za pristup groblju u bazi američke vojske Fort Richardson potrebna je dozvola, navodi se na web stranici groblja. Ruski diplomati posjećivali su groblje u prošlosti, objavilo je veleposlanstvo. Devet sovjetskih pilota i još dva vojnika pokopani su na groblju.

Poginuli su dok su letjeli zrakoplovima iz Sjedinjenih Država u Sovjetski Savez u sklopu programa Lend-Lease u vrijeme Drugog svjetskog rata. Lend-Lease je bio program za vrijeme rata koji je započeo i prije nego što su se Sjedinjene Države pridružile ratu. Prema njemu je SAD opskrbljivao saveznike resursima jer je smatrao to ključnim za samoobranu.





Komentari

komentar

You may also like