SAD zabranio uvoz pamuka od velike kineske firme: koriste “ropski rad” Ujgura

Američka Uprava za carine i zaštitu granica u srijedu je zabranila uvoz pamuka od kompanije Xinjiang Production and Construction Corps (XPCC), koja je jedna od najvećih tvrtki za prozvodnju pamuka i pamučnih proizvoda u Kini.

XPCC je ujedno i državna tvrtka i paravojna organizacija.

Američke vlasti tvrde da tvrtka koristi “ropski rad” Ujgura, muslimanskog turkijskog naroda koji je većinski u pokrajini Xinjiang. Prema brojnim izvještajima milijuni Ujgura nalaze se u “kampovima za preodgoj”, kako ih naziva Peking. Također, postoje brojni navodi o sterilizaciji ujgurskih žena i prisilnom smanjenju nataliteta kako bi se umanjio udio Ujgura u najzapadnijoj kineskoj pokrajini.

“Jeftini pamučni proizvodi koje možda kupujete za obitelj i prijatelje tijekom sezone darivanja – ako dolaze iz Kine – možda su izrađeni ropskim radom, kroz neka od najgorih kršenja ljudskih prava koja postoje danas u modernom svijetu”, rekao je Ken Cuccinelli, visoki dužnosnik ministarstva domovinske sigurnosti.

Američki uvoz kineskog pamuka i pamučnih proizvoda iznosio je oko 11 milijardi dolara u 2019., navodi Al Jazeera.

Prema analizi australskog think thanka Australian Strategic Policy Institute (ASPI) više svjetskih kompanija ima dobavljače povezane s prisilnim radom u Xinjangu. Među njima su Apple, Nike, Adidas, Uniqlo i Skechers.





Trumpova je administracija u posljednje vrijeme pojačala oštre mjere protiv Kine pa je tako u srijedu najavljeno da će članovi Kineske komunističke partije i njihova uža obitelj moći dobiti američku vizu samo na mjesec dana.

SAD drastično pooštrava izdavanje viza članovima kineske partije: štitimo se od “malignog utjecaja”





 

Komentari

komentar

You may also like