SAD zabrinute rastom kineskog nuklearnog arsenala

Kako na gospodarskom tako i na vojnom području Sjedinjene Države sa zabrinutošću prate rast ukupne snage NR Kine. Ovo posljednje bilo je i jedna od tema jučerašnje virtualne konferencije fundacije Carnegie u Washingtonu.

Kina se vjerojatno počinje udaljavati od svoje nuklearne doktrine “minimalnog odvraćanja” prema mogućnosti korištenja nuklearnog oružja u regionalnom sukobu, izjavio je u srijedu, 23. lipnja, zamjenik američkog ministra obrane za politička pitanja Colin Cole.

Cole je kazao kako je Peking sposoban udvostručiti svoj arsenal do kraja desetljeća i da Kina razvija nove vrste nuklearnog oružja.

“Možda se odmiču od svog tradicionalnog pogleda na minimalno odvraćanje prema onome da bi rekli kako se nuklearno oružje može koristiti u regionalnom sukobu.”

General-bojnik američke vojske Scott Berrier, direktor američke vojne obavještajne službe (Defense Intelligence Agency – DIA) prethodno je  izjavio da će, prema njihovim saznanjima, Rusija i Kina vjerojatno znatno povećati količinu svojih nuklearnih arsenala u odnosu na američku vojsku u sljedećem desetljeću. Prema Berrieru, “očekivano povećanje arsenala Moskve uglavnom je potaknuto porastom (broja) nestrateškog nuklearnog oružja“.

Prema američkim procjenama, Rusija ima oko 1-2 tisuće taktičkih nuklearnih glava i oko 1,4 tisuće bojevih glava za strateške sustave, smatra čelnik DIA-e.





Naglasio  je, također, da su američke obavještajne službe revidirale svoje prethodne zaključke u svezi stope rasta kineskog nuklearnog arsenala.

“Prošle je godine DIA predvidjela da će Kina u ovom desetljeću barem udvostručiti svoj nuklearni arsenal, za koji se vjeruje da ima malo više od 200 bojevih glava. Od tada je Peking ubrzao širenje svog nuklearnog arsenala i na putu je da nadvisi naše prethodne projekcije vjerojatne količine arsenala do kraja ovog desetljeća”, objasnio je Berrier.

 





Komentari

komentar

You may also like