SAD zabrinute rastućim nuklearnim sposobnostima Rusije i Kine, kao nikad ranije

Dvoje visokih američkih vojnih dužnosnika upozorili su na rastuće nuklearne mogućnosti Kine i Rusije, ističući potrebu za modernizacijom američkih snaga  odvraćanja. “Po prvi put u našoj povijesti, zemlja se suočila s dva strateška protivnika s nuklearnim oružjem odjednom”, izjavio je načelnik američkog Strateškog zapovjedništva (USSTRATCOM), admiral Charles Richard , govoreći pred Odborom za obranu u gornjem domu Kongresa – Senatu, prenose američki mediji.

“Postignuća Kine i Rusije potkopavaju našu sposobnost odvraćanja uobičajenim sredstvima”, izjavio je admiral Richard.

“Kina je sposobna provesti bilo koju strategiju za uporabu nuklearnog oružja na regionalnoj razini, a uskoro će to moći učiniti na međukontinentalnoj razini”, upozorio je šef USSTRATCOM-a.

Istodobno, Rusija ostaje “definirajuća nuklearna strateška prijetnja” za Sjedinjene Države, aktivno uključena u modernizaciju konvencionalnog i nuklearnog oružja, što je već gotovo na razini od 80 posto, rekao je Richard. Istodobno, naglasio je, Sjedinjene Države još nisu započele modernizaciju svog nuklearnog potencijala.

Imajući na umu ove prijetnje, modernizacija “nuklearne trijade” glavni je prioritet Pentagona, dodao je američki admiral.

„Nalazimo se na točki kada nam ograničenja životnog ciklusa (oružja) i kumulativni učinak nedovoljnog ulaganja u naše nuklearno zastrašivanje i podržavanje infrastrukture usred rastućih prijetnji ne ostavljaju prostor za upravljivost. Naša zemlja jednostavno ne može beskrajno pokušavati produžiti život oružnih sustava preostalih iz hladnog rata i uspješno provesti odabranu strategiju”, rekao je Richard.





Čelnik američkog svemirskog zapovjedništva (AFSPC), general James Dickinson, izjavio je na istom saslušanju u Senatu da Kina nastavlja ubrzano razvijati svemirske aktivnosti, predstavljajući “definitivnu prijetnju” Sjedinjenim Državama. Prema njegovim riječima, Kina jako ulaže u svemir, s više od 400 satelita u orbiti.

Peking ubrzano gradi svoje vojno-svemirske sposobnosti, uključujući senzorske i komunikacijske sustave, kao i niz protu-satelitskog oružja, rekao je Dickinson, napominjući da se u isto vrijeme kineska vlada javno protivi širenju oružja u svemir.

Isto tako, objavljena ruska vojna doktrina poziva na upotrebu oružja za “ugrožavanje svemirskih snaga i imovine Sjedinjenih Država i njihovih saveznika“, navodi Dickinson.





“Namjeravamo stvoriti odgovarajuću svemirsku operativnu arhitekturu za postizanje pune operativne spremnosti uz potporu tima vojnih stručnjaka koji mogu nadmudriti i nadmašiti naše protivnike”, izjavio je general Dickinson.

Američko strateško zapovjedništvo odgovorno je za održavanje takozvane nuklearne trijade u zemlji, koja se sastoji od strateških bombardera, podmornica i interkontinentalnih balističkih raketa, navodi VoA.

 

 

Komentari

komentar

You may also like