SAD zabrinute zbog rasta kineskog nuklearnog arsenala

Sinoć se američkoj javnosti obratio glasnogovornik Državnog tajništva SAD-a u vezi novih spoznaja o rastu kineskog nuklearnog arsenala. U srijedu je The Washington Post pisao o novih 119 podzemnih “silosa” za lansiranje projektila velikog dometa u Kini vidljivih sa satelita. Kina je jučer obilježila 100 godina od osnutka Komunističke partije, a u velikoj ceremoniji je kineski predsjednik Xi Jingpin upozorio da će oni koji zlostavljaju Kinu “razbiti glavu”.

Glasnogovornik Ned Price izrazio je zabrinutost razvojem kineskog naoružanja. Tvrdi da je Kini sve teže sakriti da se odmiče politike koju je vodila zadnjih desetljeća, politike “minimalnog odvraćanja”. Takva politika znači da se Kina nije razmetala oružjem niti proizvodila više nego je potrebno da bi se shvatilo da Kina može uzvratiti. Kineski razvoj naoružanja nazvao je “rapidnim”- prenosi Reuters.

Komentirajući izvješće WSJ o 119 novih silosa, Price je kazao kako “reportaže sugeriraju da je razvoj nuklearnog arsenala Kine brži nego se prije predviđalo”.

Gomilanje ovog naoružanja nazvao je “zabrinjavajućim” i da “podiže pitanja o namjerama Kine”. “Potičemo Peking da se uključe u dijalog mjerama smanjenja rizika i o tome kako da ograničimo destabilizirajuću utrku u naoružanju”

Pentagon je u 2020. procijenio da Kina ima malo više od 200 nuklearnih bojevih glava, ali da očekuju da će Kina barem dva puta povećati ta broj u procesu nagle modernizacije. Za usporedbu SAD ima oko 3800 ovih bojevih glava.

 





Komentari

komentar

You may also like