SAD: zabrinuti smo zbog zatvaranja studenata u Turskoj, “rame uz rame” smo s borcima za demokratske slobode

Sjedinjene Države izrazile su zabrinutost zbog zatvaranja studenata u Turskoj, nakon prosvjeda protiv državnog postavljanja novog rektora istanbulskog sveučilišta.

Preko 150 studenata Sveučilišta Bogazici uhićeno je zbog prosvjeda na kampusu. Prosvjedi su izbili nakon što je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan postavio za rektora Meliha Bulua (prethodno su zaposlenici birali rektora), koji je povezan s vladajućom strankom AKP, čiji je Erdogan predsjednik. Taj je potez, kao narušavanje autonomije sveučilišta, osudila glavna opozicijska, kemalistička Republikanska narodna stranka (CHP).

“Pomno pratimo mirne demonstracije protiv postavljanja novog rektora Sveučilišta Bogazici. Zabrinuti smo zbog zatvaranja studenata i drugih prosvjednika”, kazao je glasnogovornik State Departmenta Ned Price u video obraćanju objavljenom na Twitteru.





“Snažno osuđujemo ant-LGBTQI retoriku oko prosvjeda”, dodao je Price.

Naime, dio prosvjednika nosio je zastave LGBTQ zajednice, a turski ministar unutarnjih poslova Suleyman Soylu nazvao je te studente “LGBT perverznjacima”. Erdogan je pak rekao da su u prosvjede uključeni “teroristi”.

“Sloboda izražavanja, i govora koji je drugima nelagodan, ključna je točka vibrantne, funkcionalne demokracije koja mora biti zaštićena. Mirna, prosperitetna i inkluzivna društva ovise o otvorenoj razmjeni informacija i ideja. SAD priotizira zaštitu ljudskih prava i stoji rame uz rame sa svima koji se bore za svoje fundamentalne demokratske slobode”, poručio je Price.





Komentari

komentar

You may also like