SAD zacrtale prioritet: strateško suparništvo s Kinom i Rusijom

Strateško suparništvo s Kinom i Rusijom naznačeno je kao prioritet u američkom vojnom proračunu za 2020. godinu, predloženom u ponedjeljak, 11. ožujka, od strane administracije predsjednika Donalda Trumpa.

„Proračun učvršćuje spremnost i udarne mogućnosti Oružanih snaga, stavljajući prioritetnu pozornost na strateško suparništvo s Kinom i Rusijom“, navedeno je u dokumentu.

Trumpova administracija također predlaže dodjelu sredstava za sprječavanje Sjeverne Koreje i Irana i suprostavljanje njima u regijama Istočne Azije i Bliskog istoka.

Ukupan iznos koji Bijela kuća predlaže za vojni proračun u slijedećoj financijskoj godini predstavlja rekord – 750 milijardi dolara, što je 34 milijarde više nego za prethodnu godinu.

Trump traži 500 milijuna dolara za borbu protiv ruskog utjecaja

Predsjednik Donald Trump u okviru predviđenog vojnog proračuna od Kongresa traži i 500 milijuna dolara za „borbu protiv zlonamjernog utjecaja Rusije“.





U pojašnjenju projekta „Proračun za bolju Ameriku“, objavljenom na sajtu Bijele kuće (pogledaj link pdf), navedeno je, između ostalog, kako se planira dodjela „više od 500 milijuna dolara za pomoć Europi, Euroaziji i Srednjoj Aziji“

Ta pomoć, kako je naziva predlagatelj, odnosi se na „potporu partnerskim zemljama za odbacivanje ruskog vojnog opremanja, posebno posredstvom dostave inozemnih kredita u vojnoj sferi, dojave o slabostima u makroekonomskoj sferi koje ruska vlada želi iskoristiti, prije svega u energetici i trgovini“.

Na službenom sajtu State Departmenta, za navedenu američku borbu protiv Rusije navedeni su još veći iznosi nego na sajtu Bijele kuće, pa se tamo barata iznosom od 661 milijun dolara, isto kao i na sajtu Američke Agencije za međunarodni razvoj (USAID), na kojem se za potrebe „borbe s utjecajem Rusije u Euroaziji“ također navodi iznos od 661 milijun dolara.





Koji bi god iznos na kraju bio prihvaćen od strane američkog Kongresa za Rusiju je ionako svejedno. Sto milijuna dolara više ili manje ne mjenja na stvari da se radi o sredstvima namjenjenim za borbu protiv njezinih nacionalnih interesa, prije svega onih gospodarskih i energetskih, a također i za utjecaj na ruske unutarnje prilike, prije svega na političke i informativne procese u toj zemlji, o čemu svjedoče i prve večerašnje reakcije iz Moskve koje idu upravo u tom smijeru. Naravno, za takve zaključke niti ne treba biti pretjerani lumen: sve je to ionako podrobno obrazloženo u američkim predloženim proračunskim stavkama.

Međutim, za sada je ipak najvjerojatnije kako ukupan  prijedlog proračuna, predložen od strane američke administracije, u Kongresu neće biti prihvaćen, ne zbog nekakve pojave proruskih stavova (o čemu neme niti govora), već iz razloga što u njemu Trump traži dodjelu 8,6 milijardi dolara za izgradnju pograničnog zida s Meksikom, čemu se oštro protive zastupnici Demokratske stranke, koji u Paredstavničkom domu Kongresa imaju većinu.

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like