SAD započinju “preslagivanje”: povlače dio naoružanja iz Saudijske Arabije, Kuvajta, Jordana i Iraka

Pentagon povlači oko osam Patriot proturaketnih sustava iz Iraka, Kuvajta, Jordana i Saudijske Arabije. Povlači i proturaketni sustav Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) iz Saudijske Arabije. Osim toga, srezat će broj borbenih aviona i drugih trupa, izvještava WSJ.

Bidenov ured će drastično srezati broj njihovih proturaketnih sustava na Srednjem Istoku jer je riječ o “velikom preslagivanju” u kojem se američka vojska počinje značajnije fokusirati na Rusiju i Kinu, tvrde neimenovani članovi predsjedničkog ureda za WSJ.

Dio vojne opreme bit će vraćen u SAD zbog održavanja i popravka, dok će drugi dio biti razmješten po drugim regijama, tvrdi glasnogovornica Pentagona Jessica McNulty za CNN. Nema informacija o tome gdje će biti smješteni ovi skupi oružani sustavi.

Amerika je postavila svoje proturaketne sustave u Iraku nakon napada Irana kao odmazde zbog ubojstva iranskog vođe Qassem Soleimanija, čina koji je naredio Trump.

Američki oružani sustavi su u Saudijskoj Arabiji zbog učestalih napada Hutija koje podržava Iran, posebice napada na naftnu infrastrukturu.

Sada SAD povlače velik dio svog naoružanja iz regije, a objašnjenja je nekoliko. Kao prvo, Biden nije blagonaklon prema saudijskim monarsima kao što je bio Trump. Na primjer, odbili su dati Saudijskoj Arabiji šansu da sudjeluju u pregovorima u Beču.





Kao drugo, vjerojatno su iz SAD-a procijenili da Iran više nije tolika prijetnja zbog onoga što se dogovara u Beču. Doduše, izbor novog konzervativnog predsjednika u Iranu bi mogao sugerirati suprotno.

I za kraj, zbilja postoji šansa da Amerika preslaguje svoju vojsku zbog prijetnje Kine i Rusije što sugerira članak Washington Street Journala, ali informacija nije službena. Čak i ako nije u pitanu velika i hitna prijetnja Rusije i Kine, povlačenje vojske iz ovog dijela svijeta već je krenulo s Afganistanom i smanjenjem broja trupa u Iraku prošle godine. Svakako je ovo vojni i geopolitički trend SAD-a kojeg je preuzeo i još jače pokrenuo Bidenov ured.

Komentari

komentar





You may also like