SAD zaprijetile Indiji sankcijama u slučaju kupnje ruskog sustava S-400

Planovi Indije za kupnju ruskog oružja, između ostalog i PRO i PZO sustava S-400, mogu za posljedice imati američke sankcije, izjavio je 29. kolovoza pomoćnik američkog ministra obrane za Azijsko-tihooceansku regiju Randall Shriver. 

Govoreći u washingtonskom Carnegie Center-u, Schriver je kazao kako Bijela kuća ne jamči dugoročno isključenje Indije od primjene američkog zakona o sankcijama CAATSA. Osim toga, kazao je kako SAD u budućnosti mogu biti bolji i perspektivniji indijski partner.

„Pogledajte na sliku ruske budućnosti – naprimjer, demografiju. Ne mislim kako je to država s kojom uistinu treba imati strateško partnerstvo na dalju budućnost. Mi možemo biti bolji i perspektivniji partneri“, izjavio je američki državni službenik.

Podsjećamo: gotovo identične riječi Schriver je nedavno izgovorio i prigodom posjeta Manili, kada se suprostavio namjerama Filipina za kupnju ruskih dizel podmornica. Što se tiče američkog zakona CAATSA, Washington njime pravda uvođenje jednostranih sankcija protiv bilo koje države, koja s Rusijom surađuje u vojno-tehničkoj sferi. Moskva takvo američko ponašanje oštro kritizira, tvrdeći kako sprječava tržišno natjecanje i konkurenciju na međunarodnom tržištu oružja i vojne opreme.

SAD žele omesti filipinsku namjeru za kupnju ruskih dizel-podmornica
 

 

 

 

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like