SAD zaprijetile Kini posljedicama zbog pomoći Rusiji

Kina će se suočiti s ozbiljnim posljedicama od SAD-a i njegovih saveznika ako Rusiji isporuči oružje i pomogne Moskvi da zaobiđe sankcije, izjavio je jučer novinarima glasnogovornik State Departmenta Ned Price, a danas prenosi ruska agencija TASS.

“Nastavit ćemo pratiti razinu kineske potpore Rusiji. Ako Kina isporuči oružje, zalihe ili pokuša pomoći Rusiji da zaobiđe sankcije, bit će ozbiljne posljedice ne samo s naše strane, već i sa strane naših saveznika i partnera”, kazao je Price.

Washington pomno prati moguću pomoć iz Pekinga. Međutim, dodao je Price, američke vlasti još nisu zabilježile prijenos oružja.

SAD su već izjavile da bi Kina mogla pasti pod sankcije zbog pomoći Rusiji. Kina je pak obećala poduzeti uzvratne mjere u slučaju pritiska na kineske tvrtke iz zapadnih zemalja.

Podsjećamo da Kina ne podržava proturuske sankcije uvedene od strane Sjedinjenih Država i zemalja EU nakon ruske vojne intervencije u Ukrajini. Prema Pekingu, strategija Zapada dovodi do zaoštravanja sukoba, a za sadašnje stanje u Ukrajini optužuje SAD i NATO savez.

Komentari

komentar





You may also like