SAD zatražile od Japana prekid financiranja LNG projekata u Aziji

SAD su zatražile od Japana zaustavljanje financiranja projekata plinskih elektrana u Aziji koje će koristiti ukapljeni plin (LNG). Tokio se s tim ne slaže jer smatra da o tome ovisi i sama energetska sigurnost Japana. O tome piše japanski medij Nikkei.

“Ovo je dramatična promjena smjera (Washingtona) u odnosu na prethodnu administraciju, koja je poduprla plan Japana za ulaganje u plinske elektrane u Aziji koje će koristiti američki LNG”, tweetao je izvjestitelj Bloomberga iz Singapura Stephen Stapzhinski. Navodi kako Tokio ne pristaje smanjiti financiranje projekata u inozemstvu, jer je, prema njegovom mišljenju, ograničena uporaba LNG-a u Aziji štetna za energetsku sigurnost samog Japana.

Na predstojećoj globalnoj konferenciji o klimatskim promjenama Washington bi trebao objaviti ambiciozni plan smanjenja emisije CO2 za 50% do 2030. godine. Istodobno se prirodni plin više ne smatra ekološki prihvatljivim gorivom, uzimajući u obzir emisije metana tijekom njegove proizvodnje (iz škriljevca, fracking tehnologijom).

U svom ekološkom izvješću za 2019. Gazprom je naznačio da su opskrbe plinom Sjevernim tokom 2 tri puta ekološki prihvatljivije od opskrbe LNG-om iz Sjedinjenih Država u Europu što se tiče čistoće goriva.

Tokio navodi da je LNG ekološki prihvatljiviji od ugljena koji azijske zemlje aktivno koriste. U usporedbi s fosilnim gorivima, emisije u plinu dvostruko su manje.

Prema The Japan Times-u, samo u 2019. g. Japan je uložio 20 milijardi dolara u LNG projekte u drugim azijskim zemljama.
Odustati od toga, dodali bismo – nakon toliko uloženog vlastitog novca i uz prethodnu potporu Trumpove administracije, za Tokio bi moglo biti pogubno – kako po pitanju japanske energetske sigurnosti tako i na političkom planu kod kuće, ali i u svezi ugleda u Aziji općenito, u odnosu na financiranja plinskih elektrana u mnogim tamošnjim državama od čega bi sada morao odustati. Bit će zanimljivo pratiti hoće li se Tokio pokoriti ovim Bidenovim zahtjevima.

Komentari

komentar

You may also like