SAD zatražile od Rusije da plin Europi isporučuje preko Ukrajine

Viši savjetnik američkog State Departmenta za energetsku sigurnost Amos Hochstein u intervjuu za Bloomberg zatražio je od Rusije da poveća isporuke plina u Europu preko Ukrajine.

Europa bi ove zime mogla ostati bez prirodnog plina za grijanje domova zbog svojih ograničenih zaliha i ograničenih zaliha iz Rusije, izjavio je dužnosnik američkog State Departmenta.

“Ako imamo zimu hladniju od prosjeka, brinem se da nećemo imati dovoljno plina za grijanje u dijelovima Europe”, rekao je Hochstein u intervju za Bloomberg TV. Dok će neke zemlje i dalje moći kupovati plin po višoj cijeni, druge bi mogle biti prisiljene na racionalizaciju goriva, dodao je.

Sukob u opskrbi plinom doveo je Europu u energetsku krizu, a cijene su dosegnule rekord, neke tvornice su se ugasile, a kreatori politike brinu o utjecaju visokih računa na kućanstva i tvrtke.

Hochstein je kazao kako je opskrba plinom iz Rusije u Europu “neobjašnjivo niska u usporedbi s prethodnim godinama i s kapacitetima koje imaju”. Rusija pokušava iskoristiti energetsku krizu kako bi ojačala svoje stavove o plinovodu Sjeverni tok 2, čemu se protivi američki predsjednik Joe Biden, kazao je dužnosnik State Departmenta.

Američki dužnosnik nazvao je “zabrinjavajućim” odbijanje Gazproma da knjiži dodatne količine tranzita plina kroz ukrajinsko područje za listopad.





“U stvarnosti, plinovodi s dovoljnim kapacitetom za opskrbu plinom u Europu prolaze kroz Ukrajinu. Rusija je više puta izjavila da ima dovoljno rezervi plina za to, pa ako je to istina, trebala bi to učiniti što je brže moguće kroz Ukrajinu”, rekao je Hochstein.

Također je izjavio kako SAD nastoje osigurati dovoljne zalihe goriva za “današnji svijet”, što uključuje poruku saveznicima poput Saudijske Arabije da nastave isporučivati ​​naftu po “pristupačnim cijenama”, istovremeno ubrzavajući energetski prijelaz (na čistu energiju, op.GN.).

Podsjećamo: cijene plina u Europi postižu povijesno visoke rekorde – vrijednost terminskih ugovora na najlikvidnijem europskom čvorištu, nizozemskom TTF-u, 15. rujna dosegla je rekordnih  963,9 dolara za 1000 kubičnih metara. Posljednjih dana kreće se na razini od oko 900 dolara. Pri tom europska skladišta  ostaju samo djelomično popunjena što nije dovoljno jamstvo za dostatne količine plina tijekom čitave sezone grijanja.





Istodobno, Gazprom je 17. rujna naglasio kako opskrbljuje Europu plinom u potpunosti u skladu s ugovorima, a također nastoji udovoljiti zahtjevima za dodatnu opskrbu. Pri tom naglašava kako će sve biti lakše nakon pokretanja plinovoda Sjeverni tok 2, što se ne očekuje prije studenog ili prosinca ove godine. Dozvolu za njegov start, nakon certifikacije mora dati njemački regulator. U međuvremenu Gazprom puni novoizgrađeni plinovod plinom u novom, najvećem i najmodernijem europskom postrojenju za ubrizgavanje plina, u Lenjingradskoj regiji – na Baltičkom moru.

Komentari

komentar

You may also like