SAD zbog Navaljnog spremne na sankcije Rusiji, EU još razmišlja

Američke vlasti spremne su na razne mogućnosti djelovanja protiv Rusije u svezi situacije s ruskim oporbenim čelnikom Aleksejem Navaljnim, ali prvo bi administracija htjela dovršiti analizu situacije, rekao je američki državni tajnik Anthony Blinken.

Blinken je kazao kako je situacija oko Navaljnog, kao i opće stanje ljudskih prava u Rusiji, zabrinjavajuća za Washington. Podsjetio je i da je američki predsjednik Joe Biden prethodno naložio proučavanje informacija o mogućoj ulozi Rusije u događajima kao što su hakerski napadi, miješanje u američke izbore 2020. i isplate nagrada talibanima za napade na američku vojsku u Afganistanu.

Ovdje treba dodati kako će Europska unija u veljači ponovno razmotriti pitanje nametanja sankcija Rusiji zbog situacije s Aleksejem Navaljnim nakon što se na sankcije nije odlučila početkom ovoga tjedna, i to usprkos  pozivima nekih članica da se to učini. Tako je jučer grčki ministar vanjskih poslova Nikos Dendias u intervjuu za Euronews izjavio da se „ogromna većina država članica“ slaže sa stavom„ da bi EU trebala dati Rusiji mogućnost za preispitivanje ovog pitanja“, i da će se o njemu „za 30 dana ponovo raspravljati”.

 

 

Komentari

komentar





You may also like