SAD žele omesti filipinsku namjeru za kupnju ruskih dizel-podmornica

SAD pozivaju Filipine da vrlo pozorno razmotre svoj plan o kupnji vojne tehnike u Rusiji, između ostalog i ruskih dizel-podmornica, piše američki medij Business Insider.

Filipini, američki saveznik u Istočnoj Aziji, zainteresirani su za kupnju podmornica u svrhu jačanja pomorske flote svojih oružanih snaga u uvjetima napetih odnosa s Kinom u Južno-kineskom moru. Filipinski ministar obrane Delfin Lorenzana u lipnju je izjavio kako su njegovoj zemlji potrebne podmornice da ne bi zaostala za susjednim državama.

„Mi smo jedini koji nemamo (podvodnih mogućnosti)“, citirao je Lorenzanu medij Manila Times. „Razmatramo (Južnu) Koreju i Rusiju, i druge zemlje (kao moguće isporučitelje podmornica)“, izjavio je filipinski ministar obrane.

Priopćeno je kako je Rusija spremna Manili prodati dizel-električne podmornice i dostaviti povoljan kredit za njihovu kupnju.

„Ja mislim kako oni to moraju vrlo pažljivo razmotriti“, kazao je u četvrtak u Manili pomoćnik američkog ministra obrane za Istočnu Aziju Randall Schriver. „Ukoliko oni nabave krupnu rusku tehniku, ne mislim kako će to biti korisno za (naš) savez, i mislim kako u konačnici mi možemo biti bolji partner nego Rusi“, kazao je američki službenik. Pri tom je pozvao Filipine na razmatranje nabavke američkih sustava, jer je usklađenost važan čimbenik za suradnju između američkih i filipinskih oružanih snaga.

Nakon susreta s Schriverom, filipinski ministar obrane odletio je u Moskvu, na susret s ruskim službenicima, objavio je Philippine Star.





U vrijeme svog borvaka u Manili Schriver je uvjeravao filipinsku stranu kako će SAD biti „dobar saveznik“ i pružiti im potporu u sporu s Kinom po pitanju Južno-kineskog mora.

Pojedine zone južno-kineskog mora  imaju velika prirodna bogatstva i predmet su spora regionalnih zemalja, a još je važnije da njima prolaze i jedni od najvažnijih svjetskih pomorskih putova. Svoje pretenzije na pojedine zone tog mora i njemu pripadajućih otoka otvoreno izražavaju Kina, Brunei, Tajvan, Malezija, Vijetnam i Filipini.

SAD sve češće lobiraju ili vrše pritisak na svoje partnere diljem svijeta kako ne bi kupovali rusko naoružanje. Najizraženije do sada to se manifestiralo kroz pritisak na Tursku da odustane od kupnje ruskog PRO i PZO sustava S-400, zbog čega je Kongres u porošlotjednom usvojenom Zakonu o vojnom proračunu za iduću godinu odobrio i zamrzavanje isporuka Turskoj američkih višenamjenskih lovačkih zrakoplova 5. generacije F-35, koje proizvodi tvrtka Lockheed Martin.





SAD vrši pritisak i na Indiju, Saudijsku Arabiju i druge zemlje koje namjeravaju kupiti ruske vojne sustave i naoružanje.

Ruska strana već je ranije javno osudila takvo američko ponašanje, navodeći kako ono izlazi iz okvira slobodne trgovine i oslanja se na metode ucjena i prijetnji, a ne konkurentnosti.

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like