SAD žele prodati oružje Tajvanu, Kina prijeti protuodgovorom

Američko Ministarstvo obrane i State Department upoznale su Kongres o mogućem poslu s Tajvanom vezanom uz izvoz naoružanja u vrjednosti od 2 milijarde dolara. Kina najavljuje oštar odgovor u slučaju njegove realizacije.

Prema američkim službenim izvorima, posao s Tajvanom uključuje prodaju jednog od najboljih američkih tenkova M1A2 Abrams, proturaketnih sustava i drugog oružja. On ne uključuje prodaju lovačkih zrakoplova F-16, o čemu se još razmišlja u Pentagonu i State Departmentu (info: Bloomberg).

Tajvansko Ministarstvo obrane potvrdilo je svoju narudžbu za kupnju američkog oružja.

Konkretno, radilo bi se o 108 tenkova spomenute vrste, koje proizvodi američka korporacija General Dynamics, kao i o 1240 navođenih protutenkovskih raketa TOW, 409 prijenosnih protutenkovskih raketa „ispali i zaboravi“, 250 protutenkovskih granata i raketa Stinger, koje su prvi dobili afganistanski mudžahedini 80.-ih godina prošloga stoljeća, u vrijeme sovjetske vojne  intervencije.

Kina je upozorila Sjedinjene Države o posljedicama u slučaju realizacije spomenutih namjera, a tamošnje je Ministarstvo vanjskih poslova u četvrtak, 6. lipnja, izrazilo „ozbiljnu zabrinutost“ i „kategoričko protivljenje američkoj prodaji oružja Tajvanu“. Kinesko je Ministarstvo pozvalo SAD na uviđanje „visoke osjetljivosti i ozbiljne štete od prodaje oružja Tajvanu“.
Podsjećamo: Kina Tajvan smatra nedjeljivim dijelom svoga teritorija. Vrlo malo svjetskih država, gotovo sve bez ikakve bitne „težine“ u međunarodnim odnosima priznaje Tajvan kao suverenu državu. Njega kao takvu ne priznaju niti Sjedinjene Države, što Washingtonu očito ne smeta da s njim vojno surađuje. Kontakti između SAD-a i Tajvana intenzivirali su se nakon dolaska na vlast Trumpove administracije. Tzv. načelo jedne Kine temelj je američko-kineskih odnosa od početka 80.-ih godina prošloga stoljeća.

Kina poziva SAD na prestanak službenih kontakata s Tajvanom

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like