SAD želi uvesti nadzor pomorskih putova prema Sjevernoj Koreji

Direktor za političko planiranje američkog State Departmenta Brian Hook (Secretary’s Policy Planning Staff), izjavio je, kako Sjedinjene Države planiraju raspraviti mjere nadzora pomorskih putova prema Sjevernoj Koreji na predstojećem susretu ministara vanjskih poslova po pitanju te zemlje.

„Nastavljamo proučavati sve opcije za proširenje mogućnosti za sprječavanje prolaza brodova koji prevoze robe u Sjevernu Koreju i iz nje, koje omogućuju atomski i raketni program Pjongjanga“, kazao je Hook, a prenosi DW. Takve bi mjere pomogle odsjeći pristup Sjeverne Koreje resursima, dodao je.

Na sastanak ministara vanjskih poslova u kanadskom Vancouveru nisu pozvani ministri iz Kine i Rusije. Istodobno, kako je izjavio Hook, Washington planira izvijestiti Moskvu i Peking o rezultatima tog susreta. S američke strane, sastanku će nazočiti državni tajnik Rex Tillerson i ministar obrane James Mattis.

Sastanak ministara vanjskih poslova po pitanju Sjeverne Koreje održat će se u Kanadi, 16. siječnja, a na njemu će sudjelovati ministri iz Južne Koreje, Japana, Indije i Švedske. Očekuje se također, da na sastanak dođu i šefovi diplomacija država koje su sudjelovale u Korejskom ratu 1950-53. godine, unutar misije UN-a (Australija, Etiopija, Filipini, Francuska, Grčka, JAR, Luksemburg, Nizozemska, Novi Zeland, Tajland i Turska).

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like