Sada i Njemačka razmatra slanje dodatnih vojnika u Litvu

Njemačka ne isključuje slanje dodatnih vojnika u Litvu, rekla je ministrica obrane Christine Lambrecht, kao reakciju na sve veću, navodnu, napetost na NATO-ovim istočnim granicama piše njemački DW.

“Mi (Njemačka) već dajemo vrlo važan obrambeni doprinos u Litvi”, rekla je Lambrecht u intervjuu za  Funke Mediengruppe objavljenom danas. “U principu, dodatne trupe su na raspolaganju kao pojačanje, a trenutno smo u razgovorima s Litvom kako bismo dogovorili što sada ima smisla raditi”, dodala je. Osim toga, njemački zrakoplovi Eurofighter će biti raspoređeni u Rumunjsku radi zračnog nadzora. “Svi se u NATO-u mogu osloniti na nas”, rekla je ministrica koja je u prosincu posjetila Litvu u svojoj prvoj posjeti. Zadnjih pet godina Njemačka u Litvi ima oko 600 vojnika. U Litvu je od 2016. raspoređena međunarodna borbena skupina NATO-a “EFP” od oko 1200 vojnike (najviše je njemačkih vojnika, a tu su i nizozemski, norveški i hrvatski vojnici).

Ipak, ministrica Lambrecht je još jednom obranila stav da neće isporučiti napadačko oružje Kijevu, nakon što je ukrajinsko veleposlanstvo u Njemačkoj poslalo popis sa zahtjevima. Popis je uključivao proturaketne obrambene sustave, alate za elektroničko ratovanje, naočale za noćno gledanje, digitalne radio stanice, radarske stanice i vojna vozila hitne pomoći. “Dugo je bio jasan stav savezne vlade, čak i u prethodnim razdobljima, da zakonski ne isporučujemo oružje u krizna područja”, rekla je. Ipak, Berlin je obećao poslati 5000 kaciga (makar simbolička pomoć) . “U vezi ukrajinske krize imamo pregovaračke partnere koji su se vratili za pregovarački stol. Želimo ovaj sukob riješiti mirnim putem”, naglasila je Lambrecht.

Odlazak njemačkog kancelara Olafa Scholza u Washington danas označava početak diplomatskog napora Njemačke da sudjeluje u smanjenju napetosti. Duže je njemački vrh bio “tih” oko Ukrajine, nego npr. čelnici iz Pariza i Londona. U televizijskom intervjuu u srijedu, Scholz je rekao da njemački saveznici “točno znaju” kakav je stav Berlina. Očekuje se da će Scholz u četvrtak u Berlinu dočekati šefove država i vlada baltičkih država, s naglaskom na razgovore o ukrajinskoj krizi i sigurnosnoj situaciji u istočnoj Europi. Njemački čelnik trebao bi 14. i 15. veljače otputovati u Kijev i Moskvu.

Valja spomenuti i da je jučer njemački ministar gospodarstva Robert Habeck upozorio da njegova država treba smanji svoju ovisnost o ruskom prirodnom plinu. “Moramo spremnije dočekati iduću zimu”, rekao je taj političar iz Zelene stranke za francuski Ouest-France. Habeck je rekao da ukrajinska kriza prisiljava Njemačku da “napravi druge prilike za uvoz i diverzificira svoju opskrbu,a to će  uključivati i infrastrukturna pitanja”. “Moramo djelovati ovdje i bolje se osigurati. Ako to ne učinimo, postajemo pijun u igri [Rusije].”

Komentari

komentar





You may also like