Sada i UK šalje dodatne postrojbe u Poljsku

Britanska vlada u ponedjeljak je najavila raspoređivanje dodatnih 350 vojnika u Poljsku kako bi ojačali istočnu obranu NATO saveza usred rastućih napetosti, prenosi AA.

Na medijskoj konferenciji sa svojim poljskim kolegom Mariuszom Blaszczakom, britanski ministar obrane Ben Wallace naglasio je potporu poljskoj vladi. “U tom duhu solidarnosti i pomaganja mi ćemo poslati 100 inženjera i dodatnih 350 britanskih vojnika u Poljsku. Poslat ćemo snažan signal da Britanija i Poljska stoje rame uz rame”, rekao je. Blaszczak je izrazio zahvalnost na pojačanju, rekavši da će “surađivati ​​s poljskim oružanim snagama na povećanju sigurnosti, posebno protiv prijetnje na granici”. Sto britanskih vojnika već su stacionirani u Poljskoj jer su tamo još od migrantske krize na granici s Bjelorusijom. 

UK se, kao i Francuska, usmjerila u pokušaju rješavanja rastuće krize, a premijer Boris Johnson je tamo posjetio i održao konferenciju za novinare s predsjednikom Volodimirom Zelenskijem prije dva tjedna. Također, britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss sprema se posjetiti Kijev sljedećih dana. “Rusija je izrazila zabrinutost zbog potencijalne agresije NATO-a, ali smo bili jasni da su te zabrinutosti u osnovi neutemeljene jer je NATO obrambeni savez u svom srcu”, rekao je glasnogovornik britanske vlade. “Ali želimo surađivati ​​s Rusijom kako bismo pružili dodatnu diplomatsku garanciju na tom planu. Ne radi se o činjenju ustupaka jer su premijer i drugi zapadni čelnici rekli da se sve europske demokracije ipak imaju pravo pridružiti se NATO-u”, dodao je glasnogovornik iz Londona.

Komentari

komentar

You may also like