Šala koja je koštala 1.8 milijuna eura: Kineski komičar se više neće šaliti s njihovom vojskom

Šala kineskog stand-up komičara koja se odnosi na slogan kojim Komunistička partija hvali svoju vojsku, koštala je tvrtku za zabavu oko 1.8 milijuna eura, prenosi CNN.

Skupa kazna naglašava stanje cenzure u toj zemlji, gdje je politički vrh rijetko predmet javnog ismijavanja. Li Haoshi, poznat pod svojim umjetničkim imenom “Dom”, privukao je pozornost vlasti ovog tjedna nakon što je tijekom vikenda za vrijeme predstave u kazalištu “Stoljeće” u Pekingu upotrijebio frazu koju često koristi kineski politički vrh da opiše svoju Narodnu oslobodilačku vojsku (PLA).

Li je otkazao sve svoje nastupe, dok se zabavna kompanija koja ga zastupa, Shanghai Xiaoguo Culture Media, javno ispričala. Danas je Pekinški općinski ured za kulturu i turizam priopćio da će podružnica tvrtke biti kažnjena s oko 2 milijuna eura zbog “nezakonite dobiti”.

Društvu je također na neodređeno vrijeme zabranjeno održavanje bilo kakvih nastupa u glavnom gradu. U priopćenju se Li optužuje za “ozbiljno vrijeđanje” vojske i “izazivanje lošeg društvenog utjecaja”. Li će biti predmet daljnje istrage zajedno sa svojim agentom i drugim relevantnim osobljem, dodao je ured. Kulturne vlasti nisu razradile detalje istrage, ali Kina je 2021. godine donijela zakon o zabrani bilo kakvog vrijeđanja i klevetanja vojnog osoblja.

Što je komičar Li rekao?

Lijeva bi se šala mogla činiti bezazlenom u demokratskim zemljama. Tijekom emisije započeo je skeč o tome kako je udomio dva psa lutalice otkako se preselio u Šangaj. Nadalje je rekao da je potjera tih pasa za vjevericom u parku prikazala “dobar stil djelovanja sposoban za dobivanje bitaka”. Problem za komičara je što je to dobro poznati slogan Komunističke partije Kine kojim politički vrh opisuje vojsku Kine.

Izraz je prvi put izgovorio 2013. godine kineski predsjednik Xi Jinping, koji također predsjeda vojskom, kada je iznio popis kvaliteta vojske. Od tada su izraz ponavljali tijekom raznih službenih prigoda i u državnim medijima.





Tvrtka Shanghai Xiaoguo Culture Media jedan je od najvećih producenata stand-up komedija u zemlji. Izričući kaznu, vlasti u Pekingu zaključile su da je subotnja emisija sadržavala “zavjeru koja predstavlja ozbiljnu uvredu Narodnoj oslobodilačkoj vojsci i uzrokuje loš društveni utjecaj”. “Nikada nećemo dopustiti nijednoj tvrtki ili pojedincu da bezobzirno kleveće slavnu sliku Narodnooslobodilačke vojske na pozornici u prijestolnici. Nikada nećemo dopustiti da se povrijede duboki osjećaji ljudi prema vojnicima i nikada nećemo dopustiti da se ozbiljne teme pretvore u zabavu”, poručili su iz Uprave za kulturu.

Li se već ispričao na kineskoj društvenoj platformi Weibo, gdje ima 136 000 pratitelja. “Preuzet ću svu odgovornost i otkazati sve svoje nastupe kako bih duboko razmislio i preodgojio se”, napisao je u ponedjeljak. Da nije to napisao, lako moguće da bi mu se izgubio trag.

Tvrtka koja ga zastupa rekla je da je komičara suspendirala iz svih produkcija na neodređeno vrijeme. Stand-up komedija posljednjih je godina postala popularna u Kini u pozadini sve većeg trenda televizijskih natjecanja koja suprotstavljaju duhovite komičare. Nakon što su kazne objavljene, neki kineski korisnici društvene mreže Weibo su pohvalili odluku službenog tijela. “Zasluženo. Stand-up komedija je niska umjetnost koja misli da je oblik kulture”, napisao je jedan korisnik. No, drugi, oni hrabriji (ili luđi) su izrazili bojazan da bi to moglo dovesti do daljnjeg gušenja komedije. Kina nameće strogu cenzuru na pitanja koja smatra osjetljivima: od ženskog dekoltea do kritike Komunističke partije. Ta je ideološka kontrola pooštrena pod Xijevom vladavinom.





Komentari

komentar

You may also like