Samit BRICS-a: Xi Jinping kritizira ‘zloupotrebu’ sankcija; Putin grdi Zapad

Kineski predsjednik Xi Jinping u četvrtak je kritizirao “zlouporabu” međunarodnih sankcija, dok je ruski predsjednik Vladimir Putin ukorio Zapad zbog poticanja globalne krize, pri čemu su oba čelnika pozvala na veću suradnju BRICS-a, izvještava Reuters.

Xi Jinping je pozvao Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku (BRICS) da preuzmu odgovornost koju im je dodijelila njihova gospodarska moć i rekao da bi se trebali zauzeti za istinski multinacionalni međunarodni sustav temeljen na Ujedinjenim narodima. “Moramo napustiti hladnoratovski mentalitet i blokirati konfrontaciju i suprotstaviti se jednostranim sankcijama – i zlouporabi sankcija”, rekao je Xi na samitu BRICS-a preko prevoditelja. “Naš današnji sastanak dolazi u ključnom trenutku izbora za budućnost čovječanstva: kao ključna tržišta u nastajanju i zemlje u razvoju, zemlje BRICS-a moraju preuzeti odgovornost”, rekao je Xi. Kina ima daleko najveće gospodarstvo u grupi BRICS-a, na koju otpada više od 70% ukupne ekonomske moći grupe od 27,5 bilijuna dolara.

Vladimir Putin je pozvao na čvršću suradnju BRICS-a i udario na Zapad koji je optužio za poticanje krize. “Samo na temelju iskrene i obostrano korisne suradnje možemo tražiti izlaze iz krizne situacije koja se razvila u globalnoj ekonomiji zbog nepromišljenog i sebičnog djelovanja pojedinih država”, rekao je Putin. Optužio je Zapad da “koristi financijske mehanizme” kako bi “prebacio vlastite pogreške u makroekonomskoj politici na cijeli svijet”. Putin je rekao da su odnosi s Kinom najbolji što su ikada bili i pohvalio je strateško partnerstvo s Kinom s ciljem suprotstavljanja utjecaju SAD-a.

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je da je Zapad upleten u bitku s autokratskim vladama poput Kine i Rusije. Sjedinjene Države i europske sile krive Putinovu odluku da napadne Ukrajinu kao razlog zašto su odnosi sa Zapadom pali na najnižu razinu od kubanske raketne krize 1962. – uključujući najteže sankcije u modernoj povijesti. No, Putin kaže da Zapad želi uništiti Rusiju, da su ekonomske sankcije slične objavi gospodarskog rata i da će Rusija izgraditi veze s drugim silama kao što su Kina i Indija.

Putin, koji smatra da je ukrajinski rat “posebna vojna operacija”, okrivljuje Sjedinjene Države što su ponizile Rusiju nakon pada Sovjetskog Saveza 1991. i zaprijetile Moskvi proširenjem vojnog saveza NATO-a. Rusija je 24. veljače poslala vojnike u Ukrajinu kako bi degradirali vojne sposobnosti svog južnog susjeda, iskorijenili ljude koje je nazivala opasnim nacionalistima i obranili govornike ruskog jezika u dvjema istočnim ukrajinskim regijama. Ukrajina, s druge strane, tvrdi da je Rusija započela otimanje zemlje u imperijalnom stilu i da nikada neće predati svoj teritorij Rusiji.

 





Xi Jinping je na sastanku BRICS-a upozorio protiv “širenja vojnih saveza”

Komentari

komentar





You may also like